Lainat ja vipit22.06.2013 klo 08:00

Maksuhäiriömerkinnät asuinalueittain

Yli 8 prosentilla suomalaisista on vähintään yksi maksuhäiriömerkintä. Merkintöjen yleisyys vaihtelee huomattavasti alueittain. Oman paikkakunnan tilanteen voi tarkistaa nettipalvelusta.

Maksuhäiriömerkintöjen määrä vaihtelee alueittain

Maksuhäiriömerkintöjen määrä vaihtelee huomattavasti alueittain. Eniten maksuhäiriömerkintöjä on Hämeenlinnan Katumassa, jossa merkintä on yli 23 prosentilla eli lähes joka neljännellä asukkaalla. Yli 20 prosentin alueita ovat myös mm. Kotkan, Turun ja Oulun tietyt kaupunginosat.

Vähiten maksuhäiriömerkintöjä on Pedersören kunnan Ytteressessä. Siellä vain yhdellä prosentilla asukkaista on maksuhäiriömerkintä. Myös Kirkkonummelta ja Espoosta löytyy alueita, joilla on vain vähän maksuhäiriömerkintöjä.

Maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintöjen yleisyys postinumeroittain

Suomen Asiakastiedon internetpalvelusta voi katsoa maksuhäiriömerkintöjen yleisyyden postinumeroittain. Kotikaupungin tai oman asuinalueen tilanteen voi tarkistaa sivulta www.omatieto.fi/asuinpaikkani.

Tiedot perustuvat Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriötilastoihin ja Helsingin Sanomien julkaisemaan avoimeen dataan. Asiasta on kirjoittanut omassa artikkelissaan myös Iltalehti.

Suomen Asiakastiedon mukaan maksuhäiriömerkinnät yleistyvät alueilla, joilla on suuria irtisanomisia.

Mitä tilastot kertovat?

Maksuhäiriömerkintöjen yleisyydestä ei voi suoraan päätellä alueen sosiaalista arvostusta tai yleistä taloustilannetta. Voisi myös kuvitella, että vanhat maksuhäiriömerkinnät eivät kerro paljonkaan alueen nykyisestä taloustilanteesta.

Maksuhäiriömerkintöjen yleisyys koko maassa on sen sijaan huolestuttava asia. Onko kyse heikosta taloustilanteesta vai välinpitämättömyydestä?

On kuitenkin tärkeää muistaa, että maksuhäiriömerkintä ei itsessään tee ihmisestä yhtään huonompaa, jos ei parempaakaan. Jos perheen työpaikat menivät alta juuri, kun oli hankittu uusi asunto, ja koko asiasta on jo kymmenen vuotta, ei sillä välttämättä ole mitään vaikutusta ihmisen nykyiseen tilanteeseen. Eikä ainakaan ihmisarvoon.

Käytännössä maksuhäiriömerkintä aiheuttaa monenlaista huolta ja vaivaa asianomaiselle itselleen. Siksi "luottotietojen menetystä" kannattaa aina välttää viimeiseen asti. Jokainen olkoon kuitenkin huolissaan omista luottotiedoistaan, ei oman asuinalueensa maksuhäiriömerkinnöistä.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa