Lainat ja vipit20.10.2015 klo 12:31

Vertaislainayhtiö Trustbuddy konkurssiin

Vertaislainat kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Liike-elämän lainalaisuudet koskevat kuitenkin myös vertaislainayhtiöitä. Suomessakin vertaislainoja välittänyt ruotsalainen Trustbuddy-yhtiö hakeutui konkurssiin sisäisten väärinkäytösten takia. Syynä eivät olleet vertaislainat.

Konkurssi

Vertaislainayhtiö Trustbuddy konkurssiin 

Suomessakin toiminut ruotsalainen vertaislainayhtiö Trustbuddy ilmoitti 19.10.2015 hakevansa itsensä konkurssiin. Yhtiö oli noteerattuna Ruotsin pörssissä. 

Kauppa yhtiön osakkeilla Tukholman pörssin First North -listalla keskeytettiin jo aiemmin Ruotsin rahoitusvalvonnan FI:n käskystä.

Syynä sisäiset väärinkäytökset

Vertaislainoja välittävän Trustbuddy-yhtiön uusittu johto ilmoitti viime viikolla havainneensa vakavia yhtiön sisäisiä väärinkäytöksiä.  Yhtiön mukaan rahaa on kateissa lähes viisi miljoonaa euroa. Kyseessä oli ilmeisesti luotonantajilta saatu, lainaajille tarkoitettu raha.

Ruotsin rahoitusvalvonta FI määräsi tuolloin, että yhtiön oli välittömästi keskeytettävä toimintansa. 

Trustbuddyn hallituksen puheenjohtaja Simon Nathanson perustelee nettilehti di.se:ssä konkurssia seuraavasti: "Meillä ei ole toimilupaa. Olisimme tarvinneet lisää pääomia saadaksemme toimiluvan ja jatkaaksemme toimintaamme. Tämä on ainoa vaihtoehto".  Nathanson korostaa, että hän ei arvostele FI:n toimintaa. Yhtiössä on tapahtunut väärinkäytöksiä, jotka ovat luonteeltaan erittäin monimutkaisia.

Trustbuddyyn sijoitettua rahaa on kateissa 44 miljoonaa kruunua, eli noin 4,7 miljoonaa euroa. Yhteensä vertaislainapalvelun kautta on kerätty 300 miljoonaa kruunua.

Yhtiön markkina-arvo oli lähes kahdeksan miljoonaa euroa

Yhtiön markkina-arvo oli ennen kaupankäynnin keskeyttämistä lähes kahdeksan miljoonaa euroa.

Markkina-arvo tarkoittaa yhtiön osakkeiden yhteenlaskettua arvoa sen perusteella, paljonko viimeksi osakkeita ostaneet sijoittajat ovat niistä pörssissä maksaneet. Sijoittajat ovat siis pitäneet yhtiötä kahdeksan miljoonan euron arvoisena.

Yhtiön kassassa olleesta rahasta markkina-arvo ei kerro mitään. Vertaislainojen jatkuvan yleistymisen takia sijoittajat ovat todennäköisesti hinnoitelleet osakkeen hintaan huomattavasti tulevaisuuden kasvua.

Vaikutus vertaislaina-alaan hyvin rajallinen

Väärinkäytökset ja konkurssi ovat isku koko vertaislaina-alalle, koska kyseessä on uusi ja vielä suhteellisen tuntematon sijoitus-/lainainstumentti. Kärsijöinä ovat todennäköisesti sekä osakkeenomistajat että yhtiön kautta vertaislainoihin sijoittaneet tavalliset piensijoittajat. Vertaislainoja ottaneille henkilöille konkurssi tuskin aiheuttaa ongelmia.

Toistaiseksi on epäselvää, mitä Trustbuddyn kautta rahojaan lainanneiden henkilöiden sijoituksille tapahtuu. Trustbuddy on tehnyt rikosilmoituksen kolmesta yhtiön johtoon aiemmin kuuluneesta henkilöstä.

On aiheellista muistaa, että kyseessä on vain yksi yhtiö. Väärinkäytöksiä on valitettavasti aina tehty kaikilla toimialoilla, mutta vain rajallisesti. Tällä kertaa asia vain sattui koskemaan vertaislaina-alaa.

Muutaman ihmisen väärinkäytökset eivät katkaise vertaislainojen suosion kasvua. Yksittäistapaus ei liity mitenkään vertaislainojen hyvyyteen tai huonouteen. Silti se on periaatteellinen muistutus uuden ja tuntemattoman sijoitusinstrumentin vaaroista.

Lisätietoja vertaislainoista

Kommentoi sosiaalisessa mediassa