Säästäminen26.06.2018 klo 15:43

Miten saada rahat riittämään?

Tunne siitä, että rahat eivät riitä, aiheuttaa stressiä ja huolta. Tämä tunne voi olla aivan liian tuttu monissa talouksissa ja koskaan se ei ole mukava tunne. Joskus kyseessä on turha huoli, mutta joissain tapauksissa rahojen riittävyyteen kannattaa aidosti panostaa.

Taloudenpidostaan kannattaa huolestua enemmän, jos rahat eivät meinaa riittää laskujen maksamiseen. Vielä vakavammaksi tilanne muuttuu, jos asumiskulujen jälkeen ei jää rahaa enää ruokaan ja muihin pakollisiin menoihin. Tällöin ajautuu helposti kalliiseen pikavippikierteeseen, josta ulos pääseminen voi olla hankalaa. Kannattaakin pyrkiä korjaamaan talouttaan ennen suurien ongelmien syntymistä. Mitä aikaisemmin ongelmaan puuttuu, sitä helpompaa se on.

Kun rahat vähenevät, on perinteisesti kaksi keinoa saada rahat riittämään: tienata enemmän tai kuluttaa vähemmän. Vaikka tämä on helpommin sanottu kuin tehty, totuuden siemen lauseessa on. Useilla meistä on jossain vaiheessa elämää rahat todella tiukalla, mutta huolellisella taloudenpidolla pienetkin tulot yleensä riittävät kohtuulliseen elintasoon.

Säästäminen

1. Tienaa enemmän

Töiden saaminen ei ole aina helppoa. Työpaikat ovat kiven alla ja yhteen työpaikkaan hakee lukuisia päteviä henkilöitä. Kannattaa kuitenkin pohtia, olisiko jotain järkevää keinoa hieman lisätä tuloja, jolloin myös menojen hallitseminen on helpompaa.

Vaikka työpaikan saaminen ei ole aina helppoa, kannattaa sen eteen nähdä vaivaa. Hyvä CV ja työhakemus, itsensä esitteleminen yrityksille ja oikeasti aktiivinen työnhaku yleensä jossain vaiheessa tuottaa tulosta ja on vaivan arvoista. Ylimääräiset tienestit voivat kuitenkin olla tarpeellisia, vaikka olisikin jo säännöllisesti töissä. Tällöin kannattaa miettiä, pystyykö tienata olemassa olevasta työstään enemmän tai pystyisikö harkitsemaan toista työpaikkaa edellisen rinnalle tai jopa tilalle.

Mikäli on mahdollista tehdä ylitöitä, helpottaa se nopeasti tienaamisessa. Lisä- ja ylityökorvaukset parantavat palkkaa usein tuntuvasti ja ne voivat olla hyvinkin riittävä motivaatio tehdä muutama tunti enemmän töitä viikossa. Myös erilaiset vuoro- ja esimerkiksi viikonloppu- sekä pyhälisät voivat korottaa palkkaa mukavasti, jolloin on huomattavasti helpompaa saada rahat riittämään.

Työstään voi myös pyytää palkankorotusta, mikäli pyynnölle on perusteet. Usein tämä tarkoittaa työtehtävien muuttumista, oman osaamisen paranemista, hyviä työsuorituksia tai sitä, että saatava palkka on keskimääräistä huonompaa. Palkkaneuvotteluiden ajankohdan kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja huomioida esimerkiksi se, että juuri koulusta valmistunut työntekijä ei saa yhtä paljon palkkaa kuin samaa työtä vuosikymmeniä tehneet kollegat. Palkkaneuvotteluihin kannattaa myös valmistautua hyvin, saattaahan pienikin palkankorotus lisätä tuloja vuositasolla huomattavasti.

Joskus lisätienestien saaminen voi olla lähes mahdotonta. Pieniä summia on kuitenkin mahdollista saada yksinkertaisesti esimerkiksi keräämällä tyhjiä juomapulloja, lenkittämällä naapurin koiria tai leikkaamalla lähipiirin nurmikkoja. Rikastumaan näillä ei pääse, mutta talouden ollessa tiukalla voivat joskus muutamankin euron tulot auttaa.

2. Kuluta vähemmän

Usein menoihin pystyy vaikuttamaan jonkin verran enemmän kuin tuloihin. Säästeliäs eläminen on mahdollista kaikilta meiltä, vaikka se voikin vaatia jonkin verran opettelua sekä uhrauksia.

Suurimmat säästöt saa useimmiten helpoiten suurimmista kuluista. Näistä yksi esimerkki on asumiskulut. Kuinka suuri on vuokrasi suhteessa asuinalueen vuokratasoon? Voisitko harkita muuttoa halvempaan asuntoon? Asunnon vaihto on usein pidemmän ajan projekti varsinaisen pikaratkaisun sijaan, mutta kuukausien ja vuosien kuluessa sillä voi myös säästää valtavia määriä rahaa.

Toinen selkeä tapa säästää rahaa on säästää energiaa. Sähkö maksaa ja vesi maksaa. Miksi siis tuhlaisit niitä silloin, kun se ei ole tarpeellista? Sammuta valot kun lähdet pois huoneesta, älä jätä hanaa valumaan ja käy vain lyhyissä suihkuissa.

Kulutusta voi vähentää huomattavasti myös välttämällä heräteostokset. Suunnittelemattomina ostetut suklaapatukat, t-paidat ja kengät maksavat melkoisen määrän, kun niiden määrä kasvaa kuukausi kuukaudelta. Kirjoita siis kauppaan aina ostoslista ja ennen tavaroiden ostamista mieti, tarvitsetko todella juuri tätä tuotetta juuri nyt. Pystytkö kuvittelemaan milloin sitä käytät tai esimerkiksi minkä vaatteiden kanssa? Vaikka joku tuote olisi kuinka hyvässä tarjouksessa, osta vain tarpeeseen.

Tarpeeseen ostamiseen liittyy myös ostamisen lykkääminen seuraavaan päivään. Heräteostokset tapahtuvat yleensä nopeasti ja jo kaupasta kotiin päästyään voi katua, että kulutti rahojaan johonkin turhaan. Nuku siis yön yli ennen kauppojen tekemistä.

Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Monia tavaroita voi lainata tutuilta tai esimerkiksi vuokrata. Jos tarvitset jotain juhlapukua vain yhteen juhlaan, olisiko se järkevämpää vuokrata? Esimerkiksi useita juhlamekkoja saa myös ostettua käytettyinä todella hyväkuntoisina. Älä myöskään osta itsellesi esimerkiksi DVD-elokuvia, vaan vuokraa niitä videovuokraamosta tai lainaa kaverilta. Kaverilta lainattaessa kannattaa kuitenkin aina muistaa osoittaa kiitollisuutensa lainasta ja pitää hyvää huolta lainatusta tavarasta. Haluathan, että voit lainata häneltä myöhemminkin jotain.

Kun sitten ostoksia tekee, tulee muistaa vertailu ja kilpailutus. Hanki tuotteet mahdollisimman edullisesti, mutta panosta samalla laatuun. Huolehdi tavaroistasi, jotta ne kestäisivät pidempään ja pyri korjaamaan rikki menneet tavarat uuden ostamisen sijaan. Kulutustottumuksissa kannattaa luottaa usein järkeen puhtaan tunne edellä menemisen sijaan.

Lisää keinoja kulutuksen vähentämiseen löytyy Säästövinkkejä -sivulta.

Entä jos rahat ovat vain loppu?

Jos laskujen maksamiseen ei vain yksinkertaisesti löydy rahaa, on ensimmäinen ratkaisu soittaa laskuttajalle. Tilanteesta kannattaa kertoa avoimesti ja rehellisesti, vaikka se ei yleensä helppoa olekaan. Laskulle on usein mahdollista saada lisäaikaa, kunhan esittää asiansa hyvin. Vänkääminen, syyttäminen tai riehuminen eivät yleensä saa aikaan toivottua lopputulosta.

Mikäli laskujaan ei saa maksettua, päätyvät ne perintään. Tällöin ulosmitataan keskimäärin noin kolmannes nettotuloista ja lopuilla tulee selvitä. Tästä tulee myös luottotietoihin maksuhäiriömerkintä, joka voi vaikeuttaa huomattavasti esimerkiksi sopimusten tekemistä myöhemmin elämässä. Huono taloudellinen tilanne kannattaa siis pyrkiä ennakoimaan niin hyvin kuin mahdollista, jotta vältytään perinnältä ja ulosmittaukselta.

Huonoakaan taloudellista tilannetta ei kannata kuitenkaan hävetä. Maksuongelmiin voi joutua tuloista riippumatta ja myös syistä, joihin ei pysty itse vaikuttamaan. Esimerkiksi pitkä sairasloma voi paitsi vähentää tuloja huomattavasti, myös kasvattaa menoja. Jos tällaisiin tilanteisiin ei ole pystynyt ennalta varautumaan, ei maksuhäiriömerkinnän saaminen vaadi kovinkaan paljoa. Kuitenkin jos ongelmaan suhtautuu rehellisesti ja avoimesti, voi saada aikaan paljon hyvää.

Aloittaminen on vaikeinta

Talouden saaminen kuntoon ei ole aina helppoa. Kuten monessa muussa asiassa, myös taloudenpidon kurssilleen saamisessa vaikeinta on aloittaminen. Kannattaakin aloittaa pienesti ja helposti: luovu siitä, mikä merkitsee sinulle vähiten. Säästä pienistä ja helpoista asioista ja siirry pikkuhiljaa suurempiin säästöihin, joiden eteen joudut luopumaan enemmästä. Säästäminen vaatii usein joitakin uhrauksia, mutta lopputuloksena taloudellinen riippumattomuus on sen arvoista.

Jos kaipaat lisämotivaatiota taloutesi parantamiseen, kannattaa pyytää apua ja tukea läheisiltäsi. Näin ystäväsi ja perheesi voivat esimerkiksi auttaa sinua hillitsemään turhien ostosten tekemistä. Lisäksi ääneen sanottu päätös talouden parantamisesta usein nostaa kynnystä luovuttamiselle. Omista taloustilanteesta ja -tavoitteista kannattaa siis olla avoin paitsi laskuttajille, niin myös lähipiirille.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa