Säästäminen06.06.2016 klo 16:44

Ruuassa säästäminen

Ruokaa on pakko syödä ja siten siihen menee väkisinkin rahaa. Kauppalaskun suuruuteen pystyy kuitenkin vaikuttamaan paljon, mikäli haluaa. Ruuassa säästäminen ei tarkoita pelkästään makaronin ja jauhelihan syömistä vaan monipuolisesta ruuasta voi nauttia myös rasittamatta liikaa lompakkoa.

Suunnittele

Kaikessa säästämisessä yksi tärkeimmistä asioista on suunnitelmallisuus. Tämä toki pätee myös ruuassa säästämiseen. Budjetti, kauppalista ja päivän syömisten suunnittelu voivat auttaa säästämään yhdenkin ihmisen taloudessa kymmeniä euroja kuukausittaisista ruokakuluista.

Budjetti on ylipäätäänkin säästämisessä usein ensimmäinen ja tärkein asia. Jos tienaa tietyn summan ja haluaa säästöön tietyn summan, jää kulutettavaksi jokin kolmas summa. Ja jos haluaa tavoitteisiinsa päästä, tässä summassa tulee pysyä. Budjetoiminen ei ole aina helppoa eikä ole myöskään budjetissa pysyminen. Suunnitelman tekeminen on kuitenkin tärkeää, koska on hyvin vaikea kuluttaa esimerkiksi juuri ruokakaupassa riittävän vähän, jos ei edes tiedä kuinka paljon on varaa kuluttaa.

Ruuassa säästäminen

Suunnitelmallisuuteen kuuluu myös ostoslistan tekeminen. Pilaantuneen ruuan heittäminen pois on suoranaista rahantuhlausta. Rahaa on tällöin käytetty johonkin, josta ei hyödytä mitään. Ruoka kuitenkin pilaantuu ja ilman suunnittelua, kauppalistaa ja jääkaapin tutkimista kasvaa pilaantuvan ja siten pois heitettävän ruuan määrä nopeasti aivan liian korkeaksi. Vaikka jääkaapin tutkimiseen ja sen perusteella ostoslistan kirjoittamiseen meneekin hieman aikaa, kannattaa nähdä vaiva tämän tekemiseen. Näin ei tule ostettua lisää juuri niitä tuotteita, mitä oli jo valmiiksi liikaa ja pystyy myös laittamaan pian pilaantuvat tuotteet esimerkiksi pakkaseen, mikäli ei ehdi niitä ennen pilaantumista syömään.

Ostoslista paitsi vähentää pilaantuvan ruuan määrää, myös vähentää tehokkaasti heräteostoksia. Jos kauppaan menee nälkäisenä eikä oikein tiedä, mitä pitäisi ostaa, tulee helposti harhailtua pitkin käytäviä ja ostettua sitä mitä tekee mieli. Tämän seurauksena ostoskassista löytyy paljon turhia tuotteita. Sitä paitsi heräteostokset ovat usein jotain epäterveellistä suupalaa, kuten suklaapatukoita, joten niiden jättäminen pois ostoksista usein tekee hyvää paitsi lompakolle, myös vartalolle.

Vaikka osaisikin toimia suunnitelmallisesti kaupassa, tulee suunnitella myös päivän syömisensä. Ilman suunnitelmaa voi usein löytää itsensä tilanteesta, että edellisestä ruokailusta on useita tunteja, nälkä on kova ja kotiin jääkaapille ei pääse vielä useampaan tuntiin. Tällöin ajautuu usein lähikioskille tai kahvilaan ostamaan jotain nopeaa suuhunpantavaa. Useammin toistuessaan nämä välipalat tulevat kuitenkin kalliiksi. Tilanne on helposti estettävissä tekemällä eväitä valmiiksi ja muutenkin eväät auttavat pienentämään ruokalaskua valtavasti.

Suunnitellessa kauppareissuja kannattaa myös miettiä, mistä ostoksensa tekee. Esimerkiksi jos omistaa bonuskortin johonkin tiettyyn ketjuun, voi olla järkevää keskittää ostoksensa siihen liikkeeseen. Joissakin kaupoissa taas kokonaisuudessaan hintataso on alhaisempi, jolloin ostosten tekeminen siellä voi olla kannattavaa. Toki tähän vaikuttaa myös kaupan sijainti: kovin kauas ei kannata lähteä hieman matalampien hintojen toivossa, koska jo matkustamiseen kuluu ne rahat, jotka pienemmässä kauppalaskussa säästettiin.

Vertaile

Aina kun tekee ostoksia, kannattaa muistaa vertailla. Hintaa vertailleissa kannattaa usein kiinnittää huomio kilohintaan ja ostaa kilohinnaltaan edullisinta tuotetta. Tässäkin kannattaa toki käyttää maalaisjärkeä: jos esimerkiksi haluaa ostaa jäätelön ja tietää syövänsä koko tämän jäätelön kerralla, ei kannata ostaa suurempaa jäätelöä pienemmällä kilohinnalla, mutta kalliimmalla yksittäishinnalla ainoastaan matalamman kilohinnan takia. Hyvä mieli tulee usein pienemmästäkin jäätelöstä.

Hinnaltaan kauppojen omat merkit ovat usein edullisempia kuin muut merkit ja ostamalla näitä voi säästää huomattavasti rahaa. Näillä niin sanotuilla halpamerkeillä on usein myös hyvä hinta-laatusuhde.

Vertailu ei tarkoita kuitenkaan pelkästään hinnan vertailua. Mikäli haluaa säästää mahdollisimman paljon, kannattaa toki valita aina hinnaltaan edullisin tuote. Vertailuun ja tuotteen valintaan voi kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi eettiset näkemykset ja mielikuvat tuotteet laadusta. Esimerkiksi tuotteen kotimaisuus tai luomustatus voivat tehdä kalliimman tuotteen ostamisesta järkevää.

Hyväksikäytä tarjoukset ja sesongin tuotteet

Vaikka käykin ruokakaupassa ostoslistan kanssa, kannattaa pitää silmät auki tarjousten varalta. Usein esimerkiksi lihoja tai leipiä löytyy -30% tarrojen kanssa, jolloin tarjoukset kannattaa luonnollisesti hyödyntää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos budjettiin sopii jauheliha, on myös tarjoushintainen naudan sisäfilee normaalihintaista jauhelihaa kalliimpaa. Kaikkea tarjouksessa olevaa ei siis toki kannata ostoskoriin pakata, mutta kun pitää mukana maalaisjärjen, on yleensä kannattavaa ostaa suurempi määrä tarjoustuotteita ja säilöä ne esimerkiksi pakastamalla.

Tarjousten lisäksi kannattaa huomioida kauden tuotteet. Erityisesti sesongilla on merkitystä hedelmien, kasvisten ja juuresten hintoihin. Näiden hinnoissa voikin olla todella suuria eroja riippuen vuodenajasta. Vaikka kasviksiin kannattaakin panostaa, ei niihinkään kannata käyttää enempää rahaa kuin tarvitsee. Esimerkiksi opiskelijan ruokabudjetista eksoottiset hedelmät vievät nopeasti valtaosan, kun hedelmien terveydellinen hyöty voitaisiin saavuttaa esimerkiksi huomattavasti edullisempien omenoiden avulla.

Tee ruokaa ja leivo itse

Kun halutaan säästää ruuassa, on suuri merkitys sillä, kuinka paljon on valmis tekemään itse. Mikä enemmän kokkaa, sitä helpompi on säästää. Varsinkin perinteistä kotiruokaa saa tehtyä helposti suuria määriä edullisesti ja myös edellisen päivän tähteet voi hyödyntää seuraavan päivän ruokaan. Einekset ja ulkona syöminen käyvät nopeasti todella kalliiksi.

Myös leipominen pienentää ruokaan kuluvaa rahamäärää. Varsinkin leipää on helppo leipoa itse ja se tulee normaalitilanteessa edullisemmaksi kuin valmiin leivän ostaminen. Myös makeat leivonnaiset on halvempi leipoa itse kuin ostaa valmiina, mutta toki kaikkein edullisemmaksi tulee, mikäli jättää herkut kokonaan syömättä. Kaikista iloista ei kuitenkaan tarvitse luopua muutaman euron tai kymmenen euron säästön vuoksi, kunhan pitää taas sen kuuluisan maalaisjärjen mukanaan.

Huomattavat säästöt on mahdollista saada aikaiseksi myös keräämällä marjoja ja sieniä. Marjojen ja sienten kerääminen eivät maksa muuta kuin vaivan ja pakastamalla sekä kuivaamalla niistä saa nauttia koko vuoden. Kaupasta ostetut pakastemarjat eivät muutenkaan ole kovin edullisia, joten omilla pakastemarjoillaan voi säästää pitkän pennin.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa