Säästäminen06.06.2016 klo 08:45

Säästäminen arjessa

Arjessa säästäminen ei ole aina helppoa. Arki käsittää kuitenkin suurimmaksi osaksi elämämme, joten jos haluaamme saada rahaa aidosti säästöön, tulee säästää nimenomaan arjessa. Pitää muistaa, että pienistä puroista kasvaa suuri joki ja nauttia myös pienistä säästöistä, vaikka ne eivät välttämättä isolta asialta tuntuisikaan. Kuitenkin jos säästää esimerkiksi viikottaisilla ruokakauppareissuilla aina kymmenen euroa verrattuna aikaisempaan kulutukseen, säästää vuodessa jo yli 500 euroa. Pienien tekojen vaikutusta ei kannata aliarvioida.

Säästäminen arjessa

Ruokaostokset ovat suuri menoerä

Erityisesti jos talouteen kuuluu useampi ihminen ja lapsia, voi yksi suurimpia kuukausittain toistuvia menoeriä olla ruokakauppakäynnit. Säästäminen ruuassa ei kuitenkaan tarkoita välttämättä tylsää, yksipuolista ruokavaliota. Sen sijaan pienelläkin ruokabudjetilla pysyy loihtimaan loistavia aterioita, jotka ovat paitsi edullisia myös maukkaita ja usein terveellisiä.

Einesten, pitsojen ja ravintola-annosten ostaminen käy varsinkin pidemmällä aikavälillä hyvin kalliiksi. Kannattaakin panostaa hyviin, ravitseviin raaka-aineisiin sekä ruokaostosten suunnitteluun. Tulee myös kalliiksi heittää pilaantunutta ruokaa pois, kun sen olisi paremmalla suunnittelulla voinut syödä ennen pilaantumista. Kauppaan onkin hyvä tehdä aina ostoslista, joka paitsi estää heräteostosten tekemisen usein myös muuten järkevöittää ostokäyttäytymistä.

Ruokaostoksia tehdessä kannattaa myös huomioida mahdolliset bonuskortit. Eri ketjujen kaupoissa toimivat usein eri bonuskortit ja niiden avulla voi saada huomattavia alennuksia tuotteiden hinnasta ja/tai bonuksia tehdyistä ostoksista. Pelkästään bonusten kerryttämiseksi ei turhia ostoksia kannata tehdä, mutta kannattaa kyllä bonuskorttia käyttää aina kun se on mahdollista. Bonuskortit eivät myöskään yleensä maksa mitään, joten niiden hankkiminen on yleensä taloudellisesti järkevää, vaikka lompakko saattaakin sen jälkeen pullistella ollessaan täynnä erilaisia kortteja.

Säästäminen asumisessa ei ole aina helppoa

Yleensä kaikista suurin toistuva menoerä jokaisessa taloudessa on asumiskustannukset. Asunnon vuokra maksaa kuukausittain useita satoja euroja ja omistusasunnon ostamisen seurauksena joutuu tyypillisesti maksamaan lainaa useampia kymmeniä vuosia. Täysin velattomassakaan talossa ei ole ilmaista asua ja sähköön, vesilaskuun sekä nettiin kuluu aina rahaa. Vaikka asumiskustannukset ovat usein suuret, voi niiden pienentäminen olla silti hyvinkin haastavaa. Ajatukselle kannattaa kuitenkin uhrata hetki, koska joskus pienetkin teot johtavat suuriin säästöihin.

Asuminen tulee yleensä halvemmaksi, jos laskee omaa elintasoaan. Muuttamalla pienempään asuntoon ja edullisemmalle asuinalueelle, voi usein säästää hyvinkin paljon esimerkiksi vuokrakustannuksissa. Aina muuttaminen ei kuitenkaan ole järkevää tai ainakaan miellyttävää. Harvoin asumiskustannuksissa säästäminen vaatiikaan muuttoa, vaan pitkälle pääsee kiinnittämällä hieman huomiota omiin asumistottumuksiinsa.

Sammutatko valot aina lähtiessäsi huoneesta tai kun et muuten tarvitse valoja? Käytätkö energiansäästölamppuja? Suljetko myös tuulikaapin oven? Nautitko pitkistä, kuumista suihkuista tai kylvyistä? Esilämmitätkö uunin aina riippumatta siellä kypsennettävästä ruuasta? Sammutatko sähkölaitteesi kokonaan vai laitatko ne lepotilaan? Käytätkö ladattavia akkuja vai pattereita? Pesetkö tiskit ja pyykit vain täysinä koneellisina? Oletko kilpailuttanut sähkö-, netti- ja puhelinsopimuksesi? Sulatatko pakastimen säännöllisesti? Voisitko pitää asuntosi sisälämpötilaa hieman matalampana?

Kaikessa ei tarvitse säästää, mutta esimerkiksi edellä olevien kysymysten avulla pystyt miettimään, kuinka säästeliäästi elätkään. Joskus kulutamme paljon energiaa aivan turhiin asioihin, kuten esimerkiksi tyhjien huoneiden valaisemiseen. Pääsemällä eroon turhasta ja perusteettomasta energiankulutuksesta voimme säästää paitsi rahaa myös ympäristöä. Sitä paitsi sähköntuhlauksessa kyse on usein pelkästä tottumuksesta, eikä niinkään tarpeesta.

Kirpputorit, alennusmyynnit ja tarjouslaarit auttavat säästämisessä

Vaikka säästämisessä on usein avainasemassa mahdollisimman vähäinen kuluttaminen, ei se tarkoita, etteikö koskaan saisi ostaa mitään. Tavoite ei olekaan ostaa mahdollisimman vähän vaan ostaa mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä. Tällöinkään ei kuitenkaan kannata unohtaa laadun merkitystä: usein yksi kalliimpi ja laadukkaampi tuote tulee pitkällä tähtäimellä edullisemmaksi kuin monta heikkolaatuista, joskin edullista, tuotetta.

Useita tuotteita tai tarvikkeita, kuten vaatteita, emme tarvitse välttämättä uutena. Tämän vuoksi säästäessä kannattaa muistaa kirpputorit. Monilta eri kirpputoreilta löytyy oikeasti hyvälaatuista ja -kuntoista, vähän käytettyä tavaraa hyvinkin edullisesti. Hintatason kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana: joskus alennusmyynneistä saa uutena tavaraa halvemmalla kuin aivan vastaavan tuotteen kirpputorilta käytettynä.

Alennusmyynnit kannattaakin pyrkiä hyödyntämään mahdollisimman hyvin, kun on tarvetta uusille tavaroille. Esimerkiksi uuden talvitakin tarve kannattaa pyrkiä huomioimaan jo ennen ensimmäisiä pakkasia. Sen sijaan uudet takit voi saada hyvinkin edullisesti joulun jälkeisestä alennusmyynnistä. Vastaavasti uudet bikinit tai shortsit kannattaa ostaa seuraavaksi kesäksi jo edellisen kesän jälkeisestä alesta. Olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan voi säästää hyvinkin paljon.

Alennusmyyntien lisäksi shoppaillessaan netissä kannattaa etsiä alennuskoodeja. Niitä voi löytyä helposti eri hakukoneiden avulla ja niiden avulla säästäminen on helppoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka saisi kuinka hyvän alennuksen jostain tuotteesta, ei säästöä synny jos tuote on oikeasti tarpeeton. Osta siis vain tarpeeseen ja silloinkin mahdollisimman edullisesti.

Etsi motivaatio ja tapa säästämiseen

Jokaisen taloudenhoito on yksilöllistä ja rahat kuluvat eri ihmisillä eri asioihin. Näin kuuluukin olla. Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, että erilaiset säästövinkit ovat vain yleisiä vinkkejä. Ne voivat joitakin ihmisiä auttaa paljonkin, mutta toisille ne eivät tuo mitään uutta tietoa tai ideaa. Valitettavasti kaikkia mahdollisia säästötapoja ei voida antaa tarjottimelta jokaiseen tilanteeseen tai jokaiselle ihmiselle yksilöllisesti, vaan säästäminen vaatii usein myös omaa panostusta. Eikä riitä että panostaa siihen suklaapatukan ostamatta jättämiseen vaan pitää myös panostaa siihen, että selvittää itselleen mistä voi säästää.

Joillekin on itsestään selvää mistä voi säästää, oli se sitten juuri se päivittäinen suklaapatukan ostaminen, ylihinnoiteltu työpaikkalounas tai ostos-TV:n houkutukset. Toisille kysymys ei ole näin yksinkertainen. Vaikka tietäisi mihin rahat kuluvat, ei se tarkoita sitä että olisi kyseisestä asiasta valmis säästämään. Tällaisessa tilanteessa usein helpoin tapa selvittää se, mistä voi säästää, on selvittää mihin rahat tarkalleen kuluvat. Käytännössä kannattaa siis kuukauden ajalta kerätä kaikki kuitit ja yksinkertaisesti laskea mihin rahat ovat kuluneet. Joskus tulos on odotettu mutta melko usein se yllättää. Tällä tavalla pystyy myös katsomaan, mistä olisi valmis luopumaan. Tällöin on jokin perusta, jonka pohjalta voi lähteä säästämään.

Aina ei riitä, että tietää mistä voi säästää. Tai miten voi säästää. Kysymys voi olla myös miksi säästää. Motivaation puutteesta kärsii varmasti suuri osa ihmisistä silloin tällöin, mutta yleensä säästämiseen saa motivaatio kun miettii kohteen, minkä vuoksi rahaa ylipäätään säästää. Perheen yhteinen lomareissu, uusi auto tai vaikkapa oma asunto. Konkreettista kohdetta varten säästäminen on paljon helpompaa kuin rahan laittaminen sivuun vain "koska niin kuuluu tehdä".

Kommentoi sosiaalisessa mediassa