Minimalismi
Turhien tavaroiden karsiminen, elämän yksinkertaistaminen ja onnellisuuden tavoittaminen. Kuulostaako hyvältä? Minimalistinen elämäntapa pyrkii juurikin tähän. Vaikka minimalismista saattaa aluksi tulla mieleen sisustustyyli, jossa huoneessa on ainoastaan pöytä ja pari tuolia, ei mielikuva ole aivan oikea. Minimalistisessa elämäntavassa perusideana on se, että tavaroiden tulee tuoda enemmän iloa kuin huolta. Jos esimerkiksi laitteiden huollot ja hinnat sekä tavaroiden rikkoutumisen pelko aiheuttavat stressiä turhan paljon, kannattaa niistä luopua. Tällöin voi keskittyä tärkeämpiinkin aisioihin.
Minimalismi kasvattaa suosiotaan länsimaissa
Minimalismin suosio länsimaissa on viime vuosina kasvanut, eikä se ole mikään ihme. Kun mainostetaan ja ihannoidaan jatkuvasti yhä enemmän materiaa, voi ilmiöön tulla tietynlainen vastareaktio. Tällöin pyritään poistamaan turhia tavaroita ympäristöstä ja keskittymään siihen, mikä on oleellista. Pienemmän tavaramäärän pitäminen järjestyksessä on myös huomattavasti helpompaa, jolloin minimalismin seurauksena saa nauttia siistimmästä kodista.
Minimalismi ja säästäminen
Minimalismi ei ole suoranaisesti tapa säästää rahaa, koska se ei ole tyylisuunnan tavoitteena. On eri asia päättää olla ostamatta turhaa tavaraa minimalismin vuoksi kuin tehdä sama säästön takia. Tästä riippumatta minimalismi auttaa kuitenkin säästämään myös rahaa. Taloudellisesti ei ole merkitystä, jätitkö ostamatta uuden lampun syystä X vai syystä Y. Koska lamppua ei ostettu, sen hinta säästyi.
Minimalismi voi kuitenkin motivoida kuin huomaamatta myös säästämiseen. Minimalismissa harvoin ostetaan halpaa pelkän edullisen hinnan takia. Ostettava tavaramäärä on pientä, mutta siinä panostetaan laatuun. Pitkällä aikavälillä laatuun panostaminen tulee yleensä myös edullisemmaksi kuin halvimman mahdollisen tuotteen valitseminen.
Minimalistisen elämäntyylin aloittaminen
Minimalismin toteuttamisen voi aloittaa esimerkiksi erilaisten haasteiden avulla. Yksi tunnetuimmista haasteista on niin sanottu minimalistikuukausi. Siinä kuukauden ensimmäisenä päivänä heitetään pois tai lahjoitetaan yksi turha tavara. Toisena päivänä pois heitetään kaksi tavaraa, kolmantena kolme ja niin edelleen. Kuukauden 30. päivänä poistetaan siis kodista 30 tavaraa ja koko kuukauden aikana poistettu tavaramäärä on kertynyt 465 kappaleeseen. Tämä lukumäärä kuulostaa hyvin suurelta, mutta useimmissa useamman ihmisen talouksissa vähintään kuukauden puoleenväliin pääsee suhteellisen kivuttomasti.
Mikäli haluaa kuitenkin hyötyä minimalistista taloudellisesti enemmän, kannattaa suosia hitaampaan lähestymistapaa. Luopumansa tavarat voi poisheittämisen tai lahjoittamisen sijaan myös myydä, mikäli niiden kunto sen sallii. Myyminen kuitenkin vie aikaa, jolloin ei pysty poistamaan tiettyä määrää tavaroita tietyn päivän aikana. Tämä myös saattaa olla ihan tarpeellista, koska määrä ei saa olla tavoite, se on vain työkalu. Minimalistisessa ajattelussa ei ole tavoitteena poistaa mahdollisimman suurta määrää tavaraa. Sen sijaan tavoite on poistaa sellaiset tavarat, jotka eivät tuo elämäämme arvoa. Kun poistamme elämästämme kaiken turhan ja sellaiset asiat, jotka vain kuluttavat meitä, pystymme panostamaan aidosti tärkeisiin asioihin.