Kuka tarvitsee LEI-tunnuksen?
Jos yritys käy kauppaa osakkeilla tai ETF-rahasto-osuuksilla, sen on hankittava itselleen LEI-tunnus 3.1.2018 mennessä. Missä tilanteessa LEI-tunnus tarvitaan, miten se hankitaan ja mitä se maksaa? Asiat pähkinänkuoressa tässä artikkelissa.

Mikä on LEI-tunnus?
LEI-tunnus on lyhenne sanoista Legal Entity Identifier. LEI-tunnus on 20 merkin pituinen kansainvälinen yhteisötunnus, jolla voidaan tunnistaa arvopaperikauppaa käyvät yritykset .
EU-säädökset velvoittavat pankit ja muut sijoituspalveluyritykset jatkossa tarkistamaan LEI-tunnuksen voimassaolon ennen kuin ne ottavat yritykseltä vastaan osakkeiden osto- tai myyntitoimeksiantoja. Yrityksen nimissä tehtävä osakkeiden osto tai myynti ei onnistu 3.1.2018 jälkeen ilman LEI-tunnusta.
LEI-tunnus on maailmanlaajuinen. Tunnuksen avulla on tarkoitus parantaa rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja seurantaa. Periaatteessa LEI-tunnus vastaa suomalaista Y-tunnusta, jonka kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä. LEI-tunnus koskee vain rahoitusvälineillä kauppaa käyviä yrityksiä ja on niille pakollinen.
LEI-tunnuksesta peritään vuosimaksu.
Kenen on hankittava LEI-tunnus?
LEI-tunnuksen voi saada yritys ja yhteisö, jolla on Y-tunnus. Tunnus on pakollinen yrityksille, rekisteröidyille yhdistyksille ja säätiöille, jos ne käyvät arvopaperikauppaa.
LEI-tunnus tarvitaan, jos yritys tai yhteisö antaa toimeksiannon, joka koskee
- osakkeita
- ETF-rahastojen rahasto-osuuksia
- joukkovelkakirjoja
- johdannaisia
Julkisen kaupankäynnin kohteena olevien ETF-rahastojen kaupankäynti vaatii LEI-tunnuksen. Muiden sijoitusrahasto-osuuksien lunastuksessa tai merkinnässä ei tarvita LEI-tunnusta, jos ne eivät ole julkisen kaupankäynnin kohteena. Ei-pörssinoteerattujen osakkeiden kaupassa ei tarvita LEI-tunnusta.
Yksityishenkilö ei tarvitse eikä voi hankkia LEI-tunnusta.
Milloin LEI-tunnus on hankittava?
- Johdannaisiin liittyviin toimeksiantoihin tarvitaan LEI-tunnus 1.11.2017 mennessä.
- Pörssiosakkeiden ja ETF-osuuksien kaupankäynnissä tarvitaan LEI-tunnus viimeistään 3.1.2018.
Tunnus kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Jos yritys antaa osto- tai myyntitoimeksiannon 3.1.2018 jälkeen eikä sillä ole LEI-tunnusta, osakekauppaa ei toteuteta.
Miten LEI-tunnus hankitaan?
Yritys voi hankkia LEI-tunnuksen Patentti- ja rekisterihallitukselta. LEI-tunnusta ei voi toistaiseksi hakea sähköisesti.
LEI-tunnusta haetaan PRH:n sivulta saatavalla hakemuslomakkeella. Kun hakemus on täytetty, tulostettu ja allekirjoitettu, se lähetetään Patentti- ja rekisterihallitukselle postitse tai sähköpostin pdf-liitteenä.
Kun PRH on myöntänyt LEI-tunnuksen, se lähettää yritykselle laskun.
Tunnuksen myöntämisestä ei lähetetä erillistä päätöstä. LEI-tunnuksen voimassaolon näkee YTJ-tietopalvelusta.
Mitä LEI-tunnus maksaa?
LEI-tunnus on helppo hankkia, mutta se aiheuttaa yritykselle tai yhdistykselle jatkuvia kuluja. Tunnus on voimassa vain vuoden kerrallaan ja uusiminen on maksullista.
LEI-tunnuksen hakeminen maksaa 110 euroa + alv. PRH perii lisäksi laskun lähettämisestä laskutuslisän 6,50 euroa + alv.
Seuraavina vuosina LEI-tunnus maksaa 70 euroa + alv. PRH lähettää yritykselle seuraavan vuoden laskun noin kaksi kuukautta ennen edellisen kauden päättymistä. Kun yritys maksaa laskun, tunnuksen voimassaolo jatkuu normaalisti.
LEI-tunnuksen voi halutessaan passivoida ja aktivoida uudelleen.
Lisätietoja:
PRH:n ohjeita LEI-tunnuksen hakuun
Finanssivalvonnan ohjeita johdannaistoimeksiantoihin
Finanssivalvonnan ohjeita arvopaperitoimeksiantoihin