Sijoitus11.10.2017 klo 10:02

Kuka tarvitsee LEI-tunnuksen?

Jos yritys käy kauppaa osakkeilla tai ETF-rahasto-osuuksilla,  sen on hankittava itselleen LEI-tunnus 3.1.2018 mennessä. Missä tilanteessa LEI-tunnus tarvitaan, miten se hankitaan ja mitä se maksaa? Asiat pähkinänkuoressa tässä artikkelissa.

LEI-tunnus

Mikä on LEI-tunnus?

LEI-tunnus on lyhenne sanoista Legal Entity Identifier. LEI-tunnus on 20 merkin pituinen kansainvälinen yhteisötunnus, jolla voidaan tunnistaa arvopaperikauppaa käyvät yritykset .

EU-säädökset velvoittavat pankit ja muut sijoituspalveluyritykset jatkossa tarkistamaan LEI-tunnuksen voimassaolon ennen kuin ne ottavat yritykseltä vastaan osakkeiden osto- tai myyntitoimeksiantoja. Yrityksen nimissä tehtävä osakkeiden osto tai myynti ei onnistu 3.1.2018 jälkeen ilman LEI-tunnusta.

LEI-tunnus on maailmanlaajuinen. Tunnuksen avulla on tarkoitus parantaa rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja seurantaa. Periaatteessa LEI-tunnus vastaa suomalaista Y-tunnusta, jonka kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä. LEI-tunnus koskee vain rahoitusvälineillä kauppaa käyviä yrityksiä ja on niille pakollinen.

LEI-tunnuksesta peritään vuosimaksu.

Kenen on hankittava LEI-tunnus?

LEI-tunnuksen voi saada yritys ja yhteisö, jolla on Y-tunnus. Tunnus on pakollinen yrityksille, rekisteröidyille yhdistyksille ja säätiöille, jos ne käyvät arvopaperikauppaa.

LEI-tunnus tarvitaan, jos yritys tai yhteisö antaa toimeksiannon, joka koskee 

  • osakkeita
  • ETF-rahastojen rahasto-osuuksia
  • joukkovelkakirjoja
  • johdannaisia

Julkisen kaupankäynnin kohteena olevien ETF-rahastojen kaupankäynti vaatii LEI-tunnuksen. Muiden sijoitusrahasto-osuuksien lunastuksessa tai merkinnässä ei tarvita LEI-tunnusta, jos ne eivät ole julkisen kaupankäynnin kohteena. Ei-pörssinoteerattujen osakkeiden kaupassa ei tarvita LEI-tunnusta.

Yksityishenkilö ei tarvitse eikä voi hankkia LEI-tunnusta.

Milloin LEI-tunnus on hankittava?

  • Johdannaisiin liittyviin toimeksiantoihin tarvitaan LEI-tunnus 1.11.2017 mennessä.
  • Pörssiosakkeiden ja ETF-osuuksien kaupankäynnissä tarvitaan LEI-tunnus viimeistään 3.1.2018.

Tunnus kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Jos yritys antaa osto- tai myyntitoimeksiannon 3.1.2018 jälkeen eikä sillä ole LEI-tunnusta, osakekauppaa ei toteuteta.

Miten LEI-tunnus hankitaan?

Yritys voi hankkia LEI-tunnuksen Patentti- ja rekisterihallitukselta. LEI-tunnusta ei voi toistaiseksi hakea sähköisesti. 

LEI-tunnusta haetaan PRH:n sivulta saatavalla hakemuslomakkeella. Kun hakemus on täytetty, tulostettu ja allekirjoitettu, se lähetetään Patentti- ja rekisterihallitukselle postitse tai sähköpostin pdf-liitteenä. 

Kun PRH on myöntänyt LEI-tunnuksen, se lähettää yritykselle laskun.

Tunnuksen myöntämisestä ei lähetetä erillistä päätöstä. LEI-tunnuksen voimassaolon näkee YTJ-tietopalvelusta.

Mitä LEI-tunnus maksaa?

LEI-tunnus on helppo hankkia, mutta se aiheuttaa yritykselle tai yhdistykselle jatkuvia kuluja. Tunnus on voimassa vain vuoden kerrallaan ja uusiminen on maksullista.

LEI-tunnuksen hakeminen maksaa 110 euroa + alv. PRH perii lisäksi laskun lähettämisestä laskutuslisän 6,50 euroa + alv.

Seuraavina vuosina LEI-tunnus maksaa 70 euroa + alv. PRH lähettää yritykselle seuraavan vuoden laskun noin kaksi kuukautta ennen edellisen kauden päättymistä. Kun yritys maksaa laskun, tunnuksen voimassaolo jatkuu normaalisti.

LEI-tunnuksen voi halutessaan passivoida ja aktivoida uudelleen.

 

Lisätietoja:

PRH:n ohjeita LEI-tunnuksen hakuun

Finanssivalvonnan ohjeita johdannaistoimeksiantoihin

Finanssivalvonnan ohjeita arvopaperitoimeksiantoihin

 

Kommentoi sosiaalisessa mediassa