Verotus15.08.2019 klo 12:49

Veronpalautus 2019, verovuosi 2018

Verovuoden 2018 veronpalautukset maksetaan eri päivinä eri ihmisille. Maksupäiviä ovat mm. 6.8., 4.9. ja 4.10. Tiedät maksupäivän vasta, kun saat verottajalta verotuspäätöksen.

Myös lisäverojen eli jäännösverojen maksupäivä on nyt henkilökohtainen. Valtaosalla maksupäivä on 1.8.2019 tai 2.9.2019. 

Jos tarvitset veronpalautusrahat aiemmin, voit halutessasi ottaa veronpalautusta vastaan pikalainan, joskus jopa ilman kuluja.  Tarkempia tietoja löytyy artikkelista Veronpalautus ennakkoon.

Veronpalautus

Veronpalautus maksetaan pankkitilille

Jos verohallinnolla on tiedossa tilinumerosi, saat veronpalautuksen pankkitilillesi. Jos et ole ilmoittanut tilinumeroa verohallinnolle, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena OP:n kautta. Maksuosoitus on lunastettavissa Osuuspankista 28 päivän ajan. 

Tilinumero kannattaa aina ilmoittaa verottajalle veronpalautusten takia!

Jos et ole ilmoittanut verottajalle tilinumeroa, 

  • saat veronpalautuksen myöhemmin
  • maksuosoituksen lunastamisesta peritään palvelumaksu 
  • alle 15 euron veronpalautuksia ei makseta
  • maksuosoitus on noudettava pankin konttorista 28 päivän kuluessa, muuten raha palautuu verottajalle.

Verohallinnolla voi olla asiakastiedoissaan vain yksi pankkitilinumero jokaista verovelvollista kohti.

Voit muuttaa halutessasi verohallinnolle ilmoittamasi tilinumeron helposti verohallinnon Omavero-nettipalvelussa. Jos haluat, että tuleva veronpalautus maksetaan uudelle pankkitilille, ilmoita tilinumero nopeasti. Yleensä tilinumeron muutos on ilmoitettava sähköisesti vähintään noin 10 päivää ennen veronpalautusten maksua, jotta uusi tilinumero ehditään huomioida jo tässä veronpalautuksessa.

Kirjallisesti ilmoitettuna tilinumeron muutoksen käsittely voi kestää jopa 2 kuukautta. Verohallinto suosittelee tilinumeron sähköistä ilmoittamista, yrittäjille sähköinen ilmoittaminen on pakollista.

Omaverossa voi ilmoittaa oman ja alaikäisen lapsensa tilinumeron. Puhelimitse tilinumeroa ei voi ilmoittaa. Kuolinpesän tilinumeron voi ilmoittaa toimittamalla verohallinnolle pankin antaman todistuksen kuolinpesän tiliotteesta.

Verottajan tiedossa tällä hetkellä olevan tilinumeron voi tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta tai verotuspäätöksestä.

Lisätietoja:

Varo veronpalautusta koskevaa huijausviestiä

Verottajan nimissä on aiempina vuosina lähetty sähköpostin kautta huijausviestejä! Verohallinto korostaa, että se ei koskaan pyydä tilinumeroa, luottokortin numeroa tai verkkopankkiin kirjautumista sähköpostilla tai tekstiviestillä. Verohallinto suosittelee, että em. viestit tuhotaan avaamatta niitä lainkaan.

Nykyiset huijausviestit saattavat näyttää hyvin aidoilta ja sisältää oikean näköisen verottajan logon. Huijausviesti saattaa sisältää myös linkin, jota klikkaamalla voi muka lunastaa oman veronpalautuksensa.

Kannattaa olla aina tarkkana, kun saa sähköpostia joltakin "viranomaiselta" tai muuten luotettavan tuntuiselta taholta. Huijausviestejä on lähetetty mm. kaikkien pankkien nimissä.

Jos saat em. viestin, kannattaa tarkistaa sen lähettäjän sähköpostiosoite. Tuntematon ja outo osoite paljastaa, että viesti on huijaus. Viesti saattaa olla myös huonoa suomea ja sisältää kirjoitusvirheitä. Näihinkään tarkistuksiin ei voi kuitenkaan luottaa, huijaukset muuttuvat jatkuvasti taitavammiksi. 

Muista: Verottaja ei kysy sähköpostilla tilinumeroita tai tarjoa veronpalautusta linkkiä klikkaamalla.

Veronpalautus ja vanhat pikavipit

Aiemmin osa pikavippiyrityksistä markkinoi palveluja, jossa vipin ottajan piti muuttaa verottajalle ilmoitettua pankkitiliä niin, että veronpalautus maksettiin suoraan lainayritykselle. Näin veronpalautus kuittasi sitä vastaan otetun pikavipin. 

Nykyisin tämän tyyppiset veronpalautuslainat ovat ainakin pääosin korvautuneet normaaleilla pikalainoilla ja hyvä niin. Veronpalautusta vastaan voi nyt halutessaan saada tavallisen pikalainan, jonka maksaa itse pois, kun veronpalautus on tullut omalle pankkitilille. 

Tarkista veronpalautuksen pankkitili

Jos olet aiemmin ilmoittanut verottajalle veronpalautuksen maksutiliksi pikalainayrityksen pankkitilin, kaikki tulevatkin veronpalautukset maksetaan tälle samalle pankkitilille. Sinun pitää itse muuttaa veronpalautuksen maksupankkitili takaisin omaksi tiliksesi.

Verohallinto ei toimi yhteistyössä pikalainoja myöntävien yritysten kanssa ja jatkuvasta tilinumeroiden muutoksesta ei varmasti olla verohallinnossa kovin mielissään.  Kannattaa siis harkita, ennen kuin otat tilinumeron muuttamista vaativan pikavipin, jos joku vielä sellaista tarjoaa. Normaali pikalaina ei rasita verottajaa, joten sen mahdollinen ottaminen on täysin oma asiasi.

Tarkista aina verotuspäätöksestä, mille tilille veronpalautukset maksetaan.

Huomaa, että verottaja voi myös kuitata tai ulosmitata veronpalautuksen, jos sinulla on vanhoja verovelkoja. Tässä tapauksessa veronpalautusta ei todellisuudessa makseta pikavippiyritykselle, vaikka olisit ottanut sitä vastaan lainaa.

Lisäveron maksaminen ja maksupäivät

Jos vuoden aikana palkasta ja etuuksista perittyjen veroennakoiden ja mahdollisesti itse verottajalle maksettujen ennakkoverojen yhteismäärä on pienempi kuin lopullinen verojen määrä, verottaja perii jäännösveroa eli "lisäveroa" eli  kansanomaisesti "antaa mätkyt". 

Todellisuudessa kyseessä ei ole minkäänlainen lisävero vaan sen syynä ovat liian pienenä maksetut ennakkoverot. Olet siis saanut verottajalta lainaa vuodeksi.

Jäännösveron voi helpoiten maksaa  Omavero-nettipalvelussa. Jos haluat maksaa jäännösveron tilisiirtolomakkeilla, maksamisessa tarvittavat tilisiirrot on toimitettu sinulle verotuspäätöksen yhteydessä.  Verovuoden 2018 jäännösverojen maksupäivät ovat henkilökohtaisia. Voit tarkistaa maksupäivät Omaverosta tai verotuspäätöksestä.

Jos jäännösveron määrä on 170 euroa tai enemmän, verottaja jakaa summan kahteen maksuerään.  Alle 10 euron jäännösveroa ei peritä.

Jäännösverolle peritään korkoa. Huojennettu jäännösveron korko on verovuonna 2018 eli maksuvuonna 2019 2,0 %, siis neljä kertaa enemmän kuin aiemmin. Korko myös lasketaan nyt 1.2.2019 alkaen eräpäivään saakka, eli usein yli puolen vuoden ajalta. Alle 20 euron korkoa ei peritä.

Lisäveron maksulomakkeet hukassa?

Jos keväällä saamasi esitäytetty verolomake on ollut sinusta oikein täytetty etkä ole ilmoittanut siihen muutoksia, olet saanut jäännösveron ( = lisäveron = lopullisen veron) maksulomakkeet jo keväällä verolomakkeen yhteydessä.  Muista maksaa vero ajallaan, vaikka maksulomakkeet ovat nyt "jossakin".

Jos olet ilmoittanut keväällä muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseen, olet syksyllä saanut tai tulet saamaan lopullisen verotuspäätöksen. Tässä tapauksessa oikeat lisäveron maksulomakkeet ovat tämän uuden verotuspäätöksen mukana. Kevään maksulomakkeet tai tieto veronpalautuksen määrästä ovat tässä tapauksessa vääriä (niissä ei ole huomioitu tietoja, jotka ilmoitit vasta esitäytettyä veroilmoitusta korjatessasi). Siksi et voi tässä tapauksessa käyttää keväisiä maksulomakkeita lopullisen veron maksamisessa. Summissa voi joskus olla hyvin huomattavia eroja. 

Talleta aina viimeisin saamasi verotuspäätös ja sen mukana tulleet maksulomakkeet! Käytä maksussa aina viimeisiä saamiasi maksulomakkeita.

Jos veronmaksussa tarvittavat tilisiirtolomakkeet ovat hukassa, voit maksaa jäännösveron Omavero-palvelussa tai  tilata uudet maksulomakkeet verottajalta jäännösveron maksamista varten. Tilisiirtolomakkeet lähetetään Verohallinnon tiedossa olevaan postiosoitteeseen. Jos jäännösveron maksueriä on useampi kuin yksi, saat uudet tilisiirrot kaikista maksueristä.

Jäännösveron voi maksaa myös e-laskuna tai suoramaksuna. Verottajan e-laskut voit tilata oman pankkisi kautta. E-laskutilaus on tehtävä aiemman tiedon mukaan vähintään 3 viikkoa ennen eräpäivää. Lasku tulee verkkopankkiin n. 2 viikkoa ennen eräpäivää.

Lisäverosta ei enää lähetetä maksumuistutusta

Verottaja ei enää lähetä sinulle erillistä maksumuistutusta, jos unohdat maksaa jäännösveron. Sen sijaan maksamattomasta verosta muistutetaan "kuukausittaisessa yhteenvedossa näkyvällä maksukehotuksella".

Kuukausittainen veroyhteenveto ja mahdollinen maksumuistutus ovat nähtävillä verottajan OmaVero-palvelussa yleensä kuukauden viimeisenä päivänä.

Em. veroyhteenveto ja maksumuistutus lähetetään kuitenkin postin kautta niille, jotka eivät ole vielä valinneet käyttöön sähköistä viranomaisasiointia osoitteessa suomi.fi/viestit. Jos olet valinnut käyttöösi sähköisen viranomaisasioinnin, sinun pitää itse katsoa Omaverosta mahdollinen maksumuistutus!

Lisätietoja:

Jäännösveron maksaminen

Tilaa jäännösveron tilisiirtolomakkeet

 

Kommentoi sosiaalisessa mediassa