Verotus10.10.2018 klo 12:49

Veronpalautus, maksupäivä 11.12.2018

Verovuoden 2017 veronpalautukset maksetaan 11.12.2018. Lisäverojen eli jäännösveron maksupäivät ovat 3.12.2018 ja 1.2.2019. Pienin palautettava määrä on 5 euroa.

Jos tarvitset rahat aiemmin, voit halutessasi ottaa veronpalautusta vastaan pikalainan, joskus jopa ilman kuluja.  Tarkempia tietoja löytyy artikkelista Veronpalautus ennakkoon.

Veronpalautus

Veronpalautus maksetaan 11.12.2018

Jos verohallinnolla on tiedossa tilinumerosi, saat veronpalautuksen pankkitilillesi 11.12.2018. Jos et ole ilmoittanut tilinumeroa verohallinnolle, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena Osuuspankin kautta. Maksuosoituksina maksettavien veronpalautusten maksu alkaa 19.12.2018. 

Tilinumero kannattaa aina ilmoittaa verottajalle veronpalautusten takia!

Jos et ole ilmoittanut verottajalle tilinumeroa, 

  • saat veronpalautuksen myöhemmin
  • maksuosoituksen lunastamisesta peritään palvelumaksu 
  • alle 15 euron veronpalautuksia ei makseta
  • maksuosoitus on noudettava pankin konttorista 28 päivän kuluessa, muuten raha palautuu verottajalle.

Verohallinnolla voi olla asiakastiedoissaan vain yksi pankkitilinumero jokaista verovelvollista kohti.

Voit muuttaa halutessasi verohallinnolle ilmoittamasi tilinumeron helposti verohallinnon Omavero-nettipalvelussa. Jos haluat, että tulevan joulukuun veronpalautus maksetaan uudelle pankkitilille, ilmoita tilinumero nopeasti, viimeistään 11.11.2018. Yleensä tilinumeron muutos on ilmoitettava sähköisesti vähintään kaksi viikkoa ennen veronpalautusten maksua, jotta uusi tilinumero ehditään huomioida jo tässä veronpalautuksessa.

Kirjallisesti ilmoitettuna tilinumeron muutoksen käsittely kestää sähköistä ilmoittamista kauemmin. Verohallinto suosittelee tilinumeron sähköistä ilmoittamista, yrittäjille sähköinen ilmoittaminen on pakollista.

Omaverossa voi ilmoittaa vain oman tilinumeronsa, esim. lapsen tilinumero on ilmoitettava paperilomakeella. Kuolinpesän tilinumeron voi ilmoittaa toimittamalla verohallinnolle pankin antaman todistuksen kuolinpesän tiliotteesta.

Verottajan tiedossa tällä hetkellä olevan tilinumeron voi tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta tai verotuspäätöksestä.

Lisätietoja:

Varo veronpalautusta koskevaa huijausviestiä

Verottajan nimissä on aiemmin lähetty sähköpostin kautta huijausviestejä! Verohallinto korostaa, että se ei koskaan pyydä tilinumeroa, luottokortin numeroa tai verkkopankkiin kirjautumista sähköpostilla tai tekstiviestillä. Verohallinto suosittelee, että em. viestit tuhotaan avaamatta sitä lainkaan.

Nykyiset huijausviestit saattavat näyttää hyvin aidoilta ja sisältää oikean näköisen verottajan logon. Huijausviesti saattaa sisältää myös linkin, jota klikkaamalla voi muka lunastaa oman veronpalautuksensa.

Kannattaa olla aina tarkkana, kun saa sähköpostia joltakin "viranomaiselta" tai muuten luotettavan tuntuiselta taholta. Huijausviestejä on lähetetty mm. kaikkien pankkien nimissä.

Jos saat em. viestin, kannattaa tarkistaa sen lähettäjän sähköpostiosoite. Tuntematon ja outo osoite paljastaa, että viesti on huijaus. Viesti saattaa olla myös huonoa suomea ja sisältää kirjoitusvirheitä. Näihinkään tarkistuksiin ei voi kuitenkaan luottaa, huijaukset muuttuvat jatkuvasti taitavammiksi. 

Muista: Verottaja ei kysy sähköpostilla tilinumeroita tai tarjoa veronpalautusta linkkiä klikkaamalla.

Veronpalautus ja vanhat pikavipit

Aiemmin osa pikavippiyrityksistä markkinoi palveluja, jossa vipin ottajan piti muuttaa verottajalle ilmoitettua pankkitiliä niin, että veronpalautus maksettiin suoraan lainayritykselle. Näin veronpalautus kuittasi sitä vastaan otetun pikavipin. 

Nykyisin tämän tyyppiset veronpalautuslainat ovat ainakin pääosin korvautuneet normaaleilla pikalainoilla ja hyvä niin. Veronpalautusta vastaan voi nyt halutessaan saada tavallisen pikalainan, jonka maksaa itse pois, kun veronpalautus on tullut omalle pankkitilille. 

Tarkista veronpalautuksen pankkitili

Jos olet aiemmin ilmoittanut verottajalle veronpalautuksen maksutiliksi pikalainayrityksen pankkitilin, kaikki tulevatkin veronpalautukset maksetaan tälle samalle pankkitilille. Sinun pitää itse muuttaa veronpalautuksen maksupankkitili takaisin omaksi tiliksesi.

Verohallinto ei toimi yhteistyössä pikalainoja myöntävien yritysten kanssa ja jatkuvasta tilinumeroiden muutoksesta ei varmasti olla verohallinnossa kovin mielissään.  Kannattaa siis harkita, ennen kuin otat tilinumeron muuttamista vaativan pikavipin, jos joku vielä sellaista tarjoaa. Normaali pikalaina ei rasita verottajaa, joten sen mahdollinen ottaminen on täysin oma asiasi.

Tarkista aina verotuspäätöksestä, mille tilille veronpalautukset maksetaan.

Huomaa, että verottaja voi myös kuitata tai ulosmitata veronpalautuksen, jos sinulla on vanhoja verovelkoja. Tässä tapauksessa veronpalautusta ei todellisuudessa makseta pikavippiyritykselle, vaikka olisit ottanut sitä vastaan lainaa.

Lisäveron maksaminen ja maksupäivät

Jos vuoden aikana palkasta ja etuuksista perittyjen veroennakoiden ja mahdollisesti itse verottajalle maksettujen ennakkoverojen yhteismäärä on pienempi kuin lopullinen verojen määrä, verottaja perii jäännösveroa eli "lisäveroa" eli  kansanomaisesti "antaa mätkyt". 

Todellisuudessa kyseessä ei ole minkäänlainen lisävero vaan sen syynä ovat liian pienenä maksetut ennakkoverot. Olet siis saanut verottajalta lainaa vuodeksi.

Jäännösveron maksamisessa tarvittavat tilisiirrot on toimitettu sinulle verotuspäätöksen yhteydessä, usein siis jo keväällä. Verovuoden 2017 jäännösveron ensimmäinen erä pitää maksaa 3.12.2018 ja toinen erä 1.2.2019. 

Jos jäännösveron määrä on 170 euroa tai enemmän, verottaja jakaa summan kahteen maksuerään. Alle 170 euron jäännösvero maksetaan kerralla 3.12.2018. Alle 10 euron jäännösveroa ei peritä.

Jäännösverolle peritään korkoa. 10 000 euroa tai pienemmälle jäännösverolle korko on 0,5 %.  10 000 euroa ylittävien jäännösverojen korko on 2 % vuonna 2018 . Korkoa ei peritä lainkaan, jos jäännösverojen määrä on alle  4 788 euroa.

Lisäveron maksulomakkeet hukassa?

Jos keväällä saamasi esitäytetty verolomake on ollut sinusta oikein täytetty etkä ole ilmoittanut siihen muutoksia, et saa syksyllä enää uutta verotuspäätöstä. Jäännösveron ( = lisäveron = lopullisen veron) maksulomakkeet on lähetetty sinulle esitäytetyn veroilmoituksen mukana jo keväällä, samassa isossa lakanassa. Muista maksaa vero ajallaan, vaikka maksulomakkeet ovat nyt "jossakin".

Jos olet ilmoittanut keväällä muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseen, olet syksyllä saanut tai tulet syys- tai lokakuussa saamaan lopullisen verotuspäätöksen. Tässä tapauksessa oikeat lisäveron maksulomakkeet ovat tämän uuden verotuspäätöksen mukana. Kevään maksulomakkeet tai tieto veronpalautuksen määrästä ovat tässä tapauksessa vääriä (niissä ei ole huomioitu tietoja, jotka ilmoitit vasta esitäytettyä veroilmoitusta korjatessasi). Siksi et voi tässä tapauksessa käyttää keväisiä maksulomakkeita lopullisen veron maksamisessa. Summissa voi joskus olla hyvin huomattavia eroja. 

Talleta aina viimeisin saamasi verotuspäätös ja sen mukana tulleet maksulomakkeet! Käytä maksussa aina viimeisiä saamiasi maksulomakkeita.

Jos veronmaksussa tarvittavat tilisiirtolomakkeet ovat hukassa, voit tilata uudet maksulomakkeet verottajalta jäännösveron maksamista varten. Saat uudet tilisiirtolomakkeet postin kautta noin viikon kuluessa tilauksen tekemisestä. Tilisiirtolomakkeet lähetetään Verohallinnon tiedossa olevaan postiosoitteeseen. Jos jäännösveron maksueriä on useampi kuin yksi, saat uudet tilisiirrot kaikista maksueristä.

Jäännösveron voi maksaa myös e-laskuna tai suoramaksuna. Verottajan e-laskut voit tilata oman pankkisi kautta. E-laskutilaus on tehtävä vähintään 3 viikkoa ennen eräpäivää. Lasku tulee verkkopankkiin n. 2 viikkoa ennen eräpäivää.

Lisäverosta ei enää lähetetä maksumuistutusta

Verottaja ei enää lähetä sinulle erillistä maksumuistutusta, jos unohdat maksaa jäännösveron. Sen sijaan maksamattomasta verosta muistutetaan "kuukausittaisessa yhteenvedossa näkyvällä maksukehotuksella".

Kuukausittainen veroyhteenveto ja mahdollinen maksumuistutus ovat nähtävillä verottajan OmaVero-palvelussa yleensä kuukauden viimeisenä päivänä.

Em. veroyhteenveto ja maksumuistutus lähetetään kuitenkin postin kautta niille, jotka eivät ole vielä valinneet käyttöön sähköistä viranomaisasiointia osoitteessa suomi.fi/viestit. Jos olet valinnut käyttöösi sähköisen viranomaisasioinnin, sinun pitää itse katsoa Omaverosta mahdollinen maksumuistutus!

Lisätietoja:

Jäännösveron maksaminen

Tilaa jäännösveron tilisiirtolomakkeet

 

Kommentoi sosiaalisessa mediassa