Sijoitus19.01.2020 klo 14:42

Osakesijoittaminen

Osakesijoittaminen on nykyään helppoa. Osakkeita voi ostaa ja myydä verkkopalvelussa muutamassa minuutissa hyvin helposti. Osakkeiden ostosta peritään pieni palkkio, joka voi olla joko kiinteä tai prosentuaalinen. Käytännössä 1000 euron osakeoston kulut voivat olla n. 8 euroa.

Osakekauppaa voi tehdä monien toimijoiden verkkopalveluissa. Osakekaupan aloittamiseen riittää yleensä netissä tehtävä sopimus. Parhailla toimijoilla itse osakkeiden säilytys on ilmaista, joten menoja aiheutuu vain osto- tai myyntikohtaisista kaupankäyntikuluista. 

Jotta osakekauppaa voi tehdä, pitää avata arvo-osuustili tai osakesäästötili, jonne hankitut osakkeet kirjataan. Arvo-osuustili on ikään kuin kansio, jossa ostamasi osakkeet ovat tallessa. Jos haluat tehdä osakekauppaa oman pankkisi nettipankissa, voit avata arvo-osuustilin samaan pankkiryhmään.

Pankkien lisäksi osakekauppaa voi käydä myös muiden palveluntarjoajien kautta. Suosituin ja edullisin yksityishenkilöiden käyttämä osakesijoittamisen palvelu on Nordnet, jonne voi avata arvo-osuustilin muutamassa minuutissa ja aloittaa sen jälkeen osakekaupan. Nordnet tarjoaa ilmaisen arvo-osuustilin ilman kuukausimaksuja. Osakekaupankäynnin kulut ovat minimissään vain 3 euroa / osakeosto.

Osakesijoittaminen

Nordnetin palvelusta löytyy myös mielenkiintoisia sijoitusaiheisia blogeja ja osakesäästämisen perustietoa. Nordnetin kautta voi hankkia myös ulkomaisia osakkeita suorina osakeostoina. Hiemankin suuremmassa sijoitussalkussa tämä on tärkeää hajauttamisen takia.

Myös ulkomaiset sijoitukset on hyvä tehdä mahdollisuuksien mukaan suorina osakesijoituksina, koska osakesijoitusten kulut ovat vain murto-osa sijoitusrahastojen kuluista. Pankit tarjoavat usein ulkomaisia osakkeita vain ns. aktiivisten sijoitusrahastojen kautta. Aktiivinen sijoitusrahasto tarkoittaa, että rahaston hoitaja tekee rahaston sijoituspäätökset. Aktiiviset sijoitusrahastot ovat sijoittajalle helppoja, mutta usein hinta-laatusuhteeltaan hyvin kalliita ratkaisuja. Jos päädyt rahastosijoittajaksi, tutki aina sijoitusrahastojen kulut ja pyri hyödyntämään edullisia ETF-rahastoja. Edullisia ja ilmaisiakin sijoitusrahastoja on olemassa. ETF-rahastoihin voit itse sijoittaa esim. Nordnetin palvelussa.

Osakesijoittamista tarjoavissa verkkopalveluissa voi nähdä oman osakesalkkunsa (=oman arvo-osuustilinsä) tämän hetken kokonaisarvon ja sen jakaantumisen eri yritysten osakkeisiin ja niiden eri aikoina hankittuihin osake-eriin. Tiedot näkyvät yhtä selkeästi myös tabletissa ja kännykässä. Osakkeiden oston tai myynnin voi tehdä muutamassa minuutissa omalla kännykällään. Kännykkään saa myös yhtiökohtaisia hälytyksiä esim. asetetun rajahinnan ylittämisestä tai alittamisesta. Erikoisen helppoa omien osakesijoitusten seuraaminen on kännykällä, jossa on sormenjälkitunnistin. Osakesalkku avautuu kännykän ruudulle muutamassa sekunnissa ilman tunnuslukujen syöttämistä, jos on valinnut käyttöön sormenjälkitunnistautumisen.

Osakkeiden hinnat eli osakekurssit vaihtelevat jatkuvasti pörssin aukioloaikoina. Suomessa toimiva OMX Helsinki -pörssi on avoinna ma-pe klo 10:00 - 18:30. Pankkien verkkopalveluissa ja Kauppalehden nettisivulla osakekurssit näkyvät yleensä 15 minuutilla viivästettyinä. Jos oma osakesalkku on esim. Nordnetissä, verkkopalvelu ja kännykkäsovellus näyttävät yleensä reaaliaikaiset kurssitiedot. 

Halutessaan osakkeista voi tehdä myynti- tai ostotoimeksiannon milloin tahansa. Pörssien aukioloaikoina kauppa tapahtuu välittömästi, jos hinta on oikea. Osakekaupan toteutumisen näkee suoraan verkkopalvelusta tai kännykkäsovelluksesta.

Osakkeiden osto, muutama perusvinkki

Jos ostat osakkeita netissä, tee osakkeiden ostotoimeksiantoon aina rajahinta! Rajahinta tarkoittaa, että osakeosto toteutetaan vain, jos osakkeen hinta on alle määrittämäsi rajahinnan. Näin et osta vahingossa liian kalliita osakkeita, jos hinta onkin noussut sen hinnan jälkeen, jonka itse näit. Näin voi tapahtua ainakin, jos kurssitiedoissa on 15 min viive.

Tarkista aina osakkeiden ostotoimeksiannossa määrittämäsi osakkeiden kpl-määrä ja rajahinta vielä kerran ennen toimeksiannon hyväksymistä! Jos ostat 100 osakkeen sijasta vahingossa 1000 osaketta, pankkitilisi voi tyhjentyä. Osakkeiden osto on helppoa ja nopeaa, mutta siinä pitää olla aina tarkkana.

Selvitä aina ennen jonkin yrityksen osakkeiden ostoa, mitä yritys oikeastaan tekee ja miten se pärjää taloudellisesti. Nykyisin perustietoa saa helposti netistä. Jos tunnet itse yrityksen toimialan, sinun on helpompi arvioida yrityksen toimintaa. Tarkkaa analyysiä ei tarvita, mutta perustiedot olisi hyvä olla. Menestyvä osakesijoittaminen ei ole lottoa.

Esim. sivulta www.inderes.fi löydät ammattimaisia osake- ja yritysanalyysejä.

Miten osakesijoittamisella voi tienata?

Osakesijoittaminen voi tuottaa rahaa kahdella tavalla : osinkona ja osakkeen arvon nousuna. 

Jokaisen yrityksen yhtiökokous päättää kerran vuodessa (yleensä keväisin), paljonko yrityksen osakkeille maksetaan kuluvana vuonna osinkoa. Osinko maksetaan rahana jokaiselle osakkeiden omistajalle ja se voi olla esim. 4,30 euroa/osake. Jos osakkeen arvo on 100 euroa, sanotaan että osakkeen osinkotuotto on 4,30 %. Jos omistat 200 osaketta, saat pankkitilillesi osinkoa 200 x 4,30 eli 860 euroa (- verot). Huomaa, että osakekohtaisen osingon euromäärällä ei sinänsä ole mitään merkitystä. 200 osaketta * 4,30 euroa tuottaa saman kuin 400 osaketta * 2,15 euroa. 

Osakkeiden hinta määrittyy päivittäin pörssin ylläpitämillä osakemarkkinoilla. Osakekurssit listataan mm. Kauppalehden nettisivuilla.  Jos muut sijoittajat pitävät osaketta hyvänä ja kannattavana hankintana, osakkeen arvo nousee. Jos muut sijoittajat eivät luota osakkeeseen ja myyvät omia osakeomistuksiaan, osakkeen hinta laskee. 

Jos ostat vuoden alussa osakkeita hintaan 100 euroa/kpl ja vuoden lopussa niiden arvo on 110 euroa/kpl, osakkeen arvonnousu on 10 %. Jos osakkeelle maksetaan lisäksi osinkoa 4,3 %, osakeomistuksen tuotto on yhteensä 14,3 %. Osakesijoittaminen voi olla tuottoisaa, jos osaa tehdä oikeita osakevalintoja.

Huomaa kuitenkin, että osakkeen arvonnousu toteutuu (realisoituu) vain, jos myyt osakkeen sillä hinnalla. Nettipalvelussa näkyvä arvonnousu on vain teoreettista ja hinta voi romahtaa jo seuraavana päivänä. Muiden osakesijoittajien reaktiot ovat usein arvaamattomia. Osakekauppa on teoriassa matematiikkaa mutta käytännössä valitettavan usein psykologiaa ja mutu-tuntumaa. 

Pitkällä aikavälillä osakkeiden tuotto on ollut n. 7 - 8 % vuodessa. Yksittäisenä vuonna arvo voi kuitenkin nousta 50 % tai laskea 50 %. Oaskesijoittaminen on pitkäjänteistä mutta useimmille tuottavaa puuhaa.

Oikeiden osakkeiden osto 

Osakesijoittaminen sisältää kaksi perusvaihtoehtoa. Monet passiiviset osakesijoittajat pyrkivät valitsemaan osakkeita, joille maksetaan vuosittain hyvä osinko. Osinko voi olla esim. 8 % osakkeiden arvosta ja se maksetaan vuosittain osakkeiden omistajalle. Näin osakesijoittaminen perustuu pääosin osinkoon ja riski osakkeen arvon nopeasta romahtamisesta on usein pieni. Joskus näistä osakkeista voidaan käyttää nimeä defensiivinen osake tai arvo-osake (täsmällisesti ottaen arvo-osake -termi tarkoittaa hieman eri asiaa).

Sopivalla yhtiövalinnalla voi ostaa omaan osakesalkkuunsa osakkeita, joiden arvo on suhteellisen vakaa ja joissa yhtiön politiikkana on jakaa valtaosa yrityksen tuotosta osinkona. Perinteisesti tällaisia yhtiöitä ovat olleet esim. Orion Oyj, Fortum Oyj, Sampo Oyj ja Nordea Oyj.

Toinen perusvaihtoehto on ostaa osakkeita yhtiöistä, joiden osinko ei välttämättä ole merkittävä, mutta joiden osakkeiden arvon uskoo nousevan tulevaisuudessa (kasvuosake).  Menneinä puhelinteollisuuden kulta-aikoina tällainen yhtiö oli Nokia Oyj. Nokian historia on hyvä esimerkki siitä, että yrityksen osakkeen arvo voi sekä nousta nopeasti (kännyköiden kulta-aika v. 1998 - 2000) että laskea nopeasti (v. 2000 - 2004). Vuonna 2013, kun Nokia päätti myydä puhelinliiketoimintansa, yhtiön osakekurssi nousi taas kahdessa kuukaudessa kaksinkertaiseksi. Huomaa, että nykyinen verkkolaiteyhtiö Nokia on käytännössä aivan eri yhtiö kuin aikoinaan kännyköitä valmistanut Nokia. Monet pitävät Nokiaa nykyisin ns. modernina arvo-osakkeena, jossa on sekä kasvuyhtiön että arvoyhtiön elementtejä.

Arvoaan nopeasti nostavien kasvuosakkeiden valinta ei ole helppoa ja moni on menettänyt rahaa ostamalla vääriä osakkeita. Moni on toki myös voittanut suuria summia ostamalla oikeita osakkeita oikeaan aikaan. Kasvuosakkeiden arvo voi joskus moninkertaistua.

Yksi esimerkki kasvuyhtiöstä on tasaisesti kasvava terveysteknologiayhtiö Revenio Group. Myös monet pilviteknologiaa kehittävät ATK-yritykset, esim. Admicom, ovat selviä kasvuyhtiöitä. Ääriesimerkkejä kasvuosakkeista ovat peliyhtiöt, joiden kautta voi joko rikastua tai köyhtyä. Sijoittaminen peliyhtiöihin onkin aivan eri asia kuin sijoittaminen tasaista osinkoa maksavaan perinteiseen arvoyhtiöön.

Osakkeiden valinnan tueksi on olemassa monia listauksia ja tunnuslukuja. Jos päädyt aloittamaan osakesäästämisen, perehdy näihin asioihin ainakin jonkin verran. 

Osakesijoittamisen ABC - Sijoittamisen aloittaminen

Osakesijoittamisen ABC eli sijoittamisen aloitus kohta kohdalta:

  1. Avaa arvo-osuustili. Valitse osakevälittäjä, jonka kulut ovat kohtuulliset.
  2. Kirjaudu arvo-osuustilillesi osakevälittäjän nettipalvelussa. Tilin avaamisen yhteydessä olet saanut tarvittavat tunnukset. 
  3. Siirrä tarvittava määrä rahaa osakevälittäjäyrityksen tilille. Usein sen voi tehdä suoraan nettipalvelussa. Tämä tili on osakevälittäjäyrityksessä sijaitseva oma pankkitilisi, josta voit siirtää rahaa myös pois milloin haluat.
  4. Hae tietoa niistä yrityksistä, joiden osakkeita aiot ostaa. Valitse tuttuja yrityksiä, joista tiedät mitä ne tekevät. Näin osakesijoittamisen riski pienenee merkittävästi.
  5. Etsi nettipalvelun Osakekurssit-näkymästä haluamasi yritys ja klikkaa Osta-nappia.
  6. Palvelu kysyy haluamasi osakemäärän ja laskee oston yhteishinnan. Aseta aina rajahinta, jonka osake saa enintään maksaa. Sopiva rajahinta voi olla esim. 2 % yli tai 2 % alle ruudulla näkyvän tämänhetkisen osakekurssin. Suuremmalla rajahinnalla saat osakkeet todennäköisesti heti, pienemmällä hinnalla saat ne halvemmalla tai et ollenkaan. Osakeosto toteutuu vain, jos osakekurssi on alle asettamasi rajahinnan. Voit asettaa ostotoimeksiannolle myös aikarajan eli kuinka monta päivää osakkeiden ostotoimeksianto on voimassa, jos osto ei heti onnistu tällä rajahinnalla.
  7. Kun osakekauppa on toteutunut, näet hetken kuluttua nettipalvelun Oma salkku -näkymässä ostamasi osakkeet ja niiden sen hetkisen osakekurssin. Näet myös mahdollisen voiton tai tappion määrän. Voit seurata oman osakesalkkusi arvoa nettipalvelussa tai kännykkäsovelluksessa milloin tahansa.
  8. Osta samalla tavoin muutamien eri yritysten osakkeita eri toimialoilta. Näin hajautus suojaa osakesalkkuasi yhden yhtiön osakekurssin laskulta. Voit ostaa myös ETF-sijoitusrahastoja tai ulkomaan osakkeita suorien osakesijoitusten lisäksi. Myös nämä näkyvät Omassa salkussasi. Aloita suhteellisen pienillä summilla, esim. 500 - 1000 euroa /yritys. Aivan pienten osakeostojen kulut ovat suhteellisesti suurempia, mutta hajautus on tärkeämpää kuin muutaman euron kulujen säästö.
  9. Osakkeita voi myydä samalla tavalla Myy-napilla. Jos myyt osakkeita, parin päivän kuluttua pankkitilillesi tulee niistä saatu myyntihinta vähennettynä myyntikuluilla.
  10. Jos omistat yhtiön osakkeita osingonirtoamispäivänä (keväällä päivä ennen yhtiökokousta), tilillesi maksetaan jonkin ajan kuluttua yhtiökokouksessa päätetty osinko. Osingon saadaksesi sinun ei tarvitse tehdä mitään. Riittää, että omistat osakkeet osingonirtoamispäivänä. Osinkotuloista peritään automaattisesti ennakonpidätys ja tiedot toimitetaan automaattisesti verottajalle. Osinko tulee tilille kuin palkka.

Edellä mainitut termit vaihtelevat jonkin verran eri palveluiden välillä. Pääperiaate on kuitenkin sama kaikilla osakevälittäjillä. Osakesijoittaminen on yllättävän helppoa.

Osakesijoittamisen tärkein ohje: Hajauta

  • Hajauta = Pienennä riskiä ostamalla useiden yhtiöiden osakkeita eri toimialoilta
  • Hajauta = Osta osakkeita eri aikoina, niin et osta kaikkein kalleimmalla hinnalla
  • Hajauta = Sijoita osa rahoistasi muualle kuin suoriin suomalaisiin osakeomistuksiin
  • Hanki tietoa, kokeile pienillä erillä
  • Muista, että riski on aina sinulla, asiantuntijoilla ei ole vastuuta neuvoistaan!

Sijoittaminen osakkeisiin yleistyy jatkuvasti

Yksityishenkilöiden oma-aloitteinen osakesijoittaminen on jatkuvasti yleistynyt. Se ei ole ihme. Pankkitilin korko ei usein kata edes inflaatiota eli rahan arvo jopa laskee, kun se on pankkitilillä. Samaan aikaan osakesijoittaminen esim. Nordnetissä onnistuu edullisesti suoraan omalta tietokoneelta, tabletilta tai kännykästä.

Pienikin osakkeisiin sijoitettu summa voi kasvaa vuosien aikana selvästi, vaikka osakesijoituksiin aina liittyykin sekä nousukausia että laskukausia. Hyvin hajautetun osakesalkun tuotto on kuitenkin keskimääräisesti useita prosentteja vuodessa, usein jopa 7-8 %. Mitä pidempi sijoitusaika, sitä parempi valinta on sijoittaminen osakkeisiin.

Sijoittaminen osakkeisiin ei ole sen vaikeampaa kuin loton tekeminen tietokoneella. Tuotto ei ole varma, mutta aivan varmasti todennäköisempi kuin lotossa.

Osakesijoittaminen voi olla myös hauska harrastus.


Tämä artikkeli ei ole minkäänlainen sijoitussuositus eikä ota mitenkään kantaa sijoittamisen kannattavuuteen tai oikeiden osakkeiden valintaan.  Jokainen sijoittaja on itse vastuussa omista sijoituspäätöksistään.

 

Kommentoi sosiaalisessa mediassa