Vakuutus21.07.2018 klo 12:13

Matkavakuutus - Mikä ja miksi?

Jos lähdet matkalle, varmista aina ennen matkaa, että sinulla on voimassa oleva matkavakuutus. Jos kaikki meneekin pieleen, matkavakuutus on sinulle suuri ja arvokas turva. Esimerkiksi matkalla sairastuminen on riittävän ikävä asia ilman tuhansien eurojen sairaalalaskujakin.

Matkavakuutus

Matkavakuutus = matkustajavakuutus + matkatavaravakuutus

Matkavakuutus on vakuutus, josta saat turvaa matkalla ollessasi. Matkavakuutus korvaa, jos sairastut matkalla ollessasi tai matkatavarasi varastetaan.

Matkavakuutus sisältää itse asiassa kaksi eri vakuutusta:

  • Matkavakuutuksen matkustajavakuutus korvaa, jos matkustajalle tapahtuu jotain
  • Matkavakuutuksen matkatavaravakuutus korvaa, jos matkatavaroilla tapahtuu jotain

Matkavakuutus voi sisältää vain matkustajavakuutuksen, vain matkustajavakuutuksen tai molemmat.

Matkavakuutus voi olla voimassa vain yhden matkan ajan tai jatkuvasti. Jatkuvasti voimassa oleva vakuutus on aina valmiina ilman, että asiaa pitää erikseen muistaa ennen matkaa. Yleensä jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus tulee matkakohtaista vakuutusta edullisemmaksi, jos teet vuoden aikana vähintään 2-3 matkaa. Jos sinulla ei ole jatkuvaa matkavakuutusta, tee matkakohtainen vakuutus ennen kuin lähdet matkalle. Sen voi tehdä kätevästi netissä.

Matkavakuutus voi sisältyä myös kotivakuutukseen. Kotivakuutukseen sisältyvän matkavakuutuksen ehdot voivat kuitenkin poiketa erikseen otettavan vakuutuksen ehdoista. Se voi esimerkiksi sisältää vain matkatavaravakuutuksen mutta ei lainkaan matkustajavakuutusta.

Mitä matkustajavakuutus korvaa?

Huomaa: Matkavakuutus jakautuu matkustajavakuutukseen ja matkatavaravakuutukseen. Tässä kappaleessa kerrotaan matkavakuutukseen sisältyvästä matkustajavakuutuksesta. 

Matkustajavakuutus korvaa hoitokulujasi, jos sairastut tai joudut tapaturmaan matkan aikana. Usein lääkäri- ja sairaalakulut korvataan ilman omavastuuta ja ilman euromääräistä ylärajaa. Lisäksi matkustajavakuutus voi korvata sen, että matka peruuntuu tai keskeytyy tai myöhästyt matkalta.

Matkustajavakuutus korvaa usein myös mukana matkustavien alaikäisten lasten tai lastenlasten hoitokulut.

Monilla vakuutusyhtiöillä on olemassa ympärivuorokautinen matkahätäpalvelu, jonne voi soittaa hätätilanteissa. Vakuutetulle voidaan antaa matkalle mukaan myös kortti, jota näyttämällä sairaala saa suoraan tiedon siitä, missä vakuutusyhtiössä matkustajan vakuutus on. Monet sairaalat laskuttavat hoitokulut suoraan vakuutusyhtiöltä.

Matkustajavakuutus voi korvata myös matkustajan kotimatkan esim. ambulanssilennolla, jos matka joudutaan keskeyttämään sairauden tai tapatuman takia. Joskus kyseessä ovat suuret rahat.

Matkavakuutus ei aina korvaa urheilun aiheuttamia vammoja, mutta monia matkavakuutuksia voi tarvittaessa laajentaa kattamaan myös urheilun.

Mitä matkatavaravakuutus korvaa?

Huomaa: Matkavakuutus jakautuu matkustajavakuutukseen ja matkatavaravakuutukseen. Tässä kappaleessa kerrotaan matkavakuutukseen sisältyvästä matkatavaravakuutuksesta. 

Matkatavaravakuutus korvaa, jos 

  • matkatavarat varastetaan
  • matkatavarat rikkoutuvat
  • matkatavarat myöhästyvät

Matkatavaravakuutus sisältää usein myös matkavastuuvakuutuksen, joka korvaa ulkopuoliselle aiheuttamiasi vahinkoja. Lisäksi matkatavaravakuutus voi sisältää matkaoikeusturvavakuutuksen, joka korvaa asianajokuluja ja oikeudenkäyntikuluja.

Matkatavaroiden vakuutus sisältyy usein myös kotivakuutukseen. Erillinen matkatavaravakuutus voi kuitenkin poistaa kotivakuutuksen normaalin omavastuun.

Milloin matkavakuutus on voimassa?

Matkavakuutus on yleensä voimassa kaikkialla maailmassa, kun matka alkaa Suomesta ja kestää enintään 3 kuukautta. Vakuutus on yleensä voimassa sekä työ- että vapaa-ajan matkoilla.

Matkavakuutus on tyypillisesti voimassa myös Suomeen suuntautuvilla matkoilla , kunhan matkan kohde on vähintään 50 kilometrin päässä kotoa tai työpaikasta. Tätä ei monikaan tule ajatelleeksi. Kodin ja työpaikan tai kodin ja mökin välisillä matkoilla matkavakuutus ei kuitenkaan ole voimassa.

Jos sinulla ei ole jatkuvasti voimassa olevaa matkavakuutusta, vakuutus on voimassa vain sillä matkalla, jota varten sen olet ottanut. Tämän takia jatkuvasti voimassa oleva vakuutus on monelle hyvä ja vaivaton valinta.

Urheilumatkoilla vakuutus ei ole välttämättä voimassa ilman erillistä laajennusta.

Pitäisikö minulla olla matkavakuutus?

Yleisesti ottaen - kyllä. Jos nimittäin matkustat.

Matkavakuutus on samanlainen kuin kaikki muutkin riskivakuutukset, useimmiten vain turhalta tuntuva lisäkustannus. Joskus vakuutuksen arvo voi kuitenkin olla muutaman kympin vakuutusmaksun sijasta kymmenien tuhansien eurojen ilmainen hoito tai kotiinpaluu. 

Jokainen toivoo, ettei koskaan hyötyisi ottamastaan vakuutuksesta. Mieluummin mukava matka maailmalla kuin makaaminen vieraan maan sairaalassa tai ambulanssilento kotiin. Mutta jos vahinko on jo tapahtunut ja kyse on siitä, miten tilanteesta selvitään, vakuutus on kullan arvoinen sijoitus.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa