Lainat ja vipit

Lainaa otetaan tyypillisesti asunnon ostoon tai muuhun suureen investointiin. Yritykset ottavat lainaa mm. yritystoiminnan laajentamiseen.

Ennen lainan ottamista on syytä tehdä seikkaperäinen laskelma siitä, miten lainan saa maksettua takaisin ja missä aikataulussa. Laskelmaa tehtäessä on syytä ottaa huomioon mm. korkojen nousun vaikutus ja mahdollinen työpaikan menetys. Jos laina-aika on yli 10 vuotta, sinä aikana moni ehtii joutua työttömäksi, vaikka työpaikka nyt tuntuisikin turvatulta.

Lainoihin on nykyisin saatavissa myös takaisinmaksuturvia, jotka turvaavat lainanottajan mm. työttömyyden varalta. Takaisinmaksuturva kuitenkin nostaa lainasta maksettavia kuluja.

Vipit

Ns. pikavipit ovat nykyaikainen keino tilapäiseen pieneen rahapulaan, esim. pesukoneen hajoamisen aiheuttamaan tilanteeseen.

Vipit ovat saaneet julkisuudessa huonon maineen, vaikka kyse on vain nykyaikaisesta vaihtoehdosta entiselle pankista otettavalle vekselille. Vipeillä ei ole yhtä tiukkaa viranomaisvalvontaa kuin varsinaisella pankkitoiminnalla. Tästä johtuen alalla on ollut monenlaisia yrittäjiä ja vippien korko voi vaihdella uskomattoman paljon.

Jos tarvitset vippiä, käytä aina vippivertailua parhaan lainanantajan etsimiseen. Muista aina vippiä ottaessasi samat perussäännöt kuin lainoissakin:

  • Miten maksan tämän takaisin?
  • Mikä on edullisin tapa hoitaa rahan tarve?
  • Voisinko selvitä kokonaan ilman vippiä?

Pikavippi ei ole oikea keino siirtää ongelmia kuukaudella eteenpäin eikä hankkia viikonlopun viinoja. Molemmissa tapauksissa edessä on vain entistä suurempi ongelma.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa