Lainat ja vipit30.10.2017 klo 11:03

Puhelin osamaksulla vai lainalla?

Onko puhelin halvempaa ostaa osamaksulla vai lainalla? Myyjä tarjoaa sinulle osamaksua, koska tienaa itse sillä eniten.  Voit ehkä säästää merkittävästi, jos otat itse lainan ja ostat käteisellä.

Puhelin osamaksulla

Mikä on halvin osamaksutapa puhelimen ostossa?

Edullisin vaihtoehto puhelimen ostoon on kerralla tehtävä käteismaksu, jos se on mahdollista. Jos käteismaksu ei ole mahdollista, selvitä halvin tapa hoitaa puhelimen maksu pienissä erissä. 

Avaa ensimmäiseksi lainavertailu ja etsi edullisin pikalaina summalle, joka vastaa puhelimen käteisostohintaa. Vertaa sitten pikalainan takaisin maksettavaa summaa kaupan ilmoittamaan puhelimen osamaksuoston kokonaishintaan. Nettilaina voi olla huomattavasti edullisempi kuin puhelin osamaksulla.

Voit tehdä lainavertailun muutamassa minuutissa ja halutessasi ottaa lainan hetkessä. Näin varmistat, ettet puhelinta ostaessasi maksa myyjälle tyhjästä osamaksun nimissä.

Artikkelin lopussa on kaksi satunnaista esimerkkiä, jotka on otettu netistä kirjoitushetkellä. Molemmissa esimerkeissä nettilaina on selvästi edullisempi maksutapa kuin puhelin osamaksulla.

Muista, että kaikki nettilainat eivät ole edullisia. Tee aina vertailu ennen lainan ottamista.

Pikalainalla on monta etua osamaksuun verrattuna

Pikalaina voi olla osamaksua parempi vaihtoehto myös silloin, vaikka se olisi osamaksua kalliimpi. Näin on, olet sitten ostamassa puhelinta, televisiota tai sohvaa. Puhelin osamaksulla hankittuna on harvoin oikeasti edullinen vaihtoehto.

Suuri osa nettipankkien pikalainoista on ns. joustoluottoja, joita ei ole pakko maksaa takaisin saman kokoisissa kuukausierissä. Maksu joustaa nimensä mukaisesti omien tarpeidesi mukaan. Osamaksun kuukausierät sen sijaan ovat aina saman kokoisia ja ne on pakko maksaa säännöllisesti joka kuukausi.

Joustoluotoissa ja tililuotoissa voit jättää halutessasi jonkin kuukauden maksun väliin ja maksaa enemmän taas seuraavassa kuussa. Voit maksaa koko lainan pois myös nopeammin kuin olit alun perin ajatellut. Tämä on hyvin merkittävä ero puhelimen lopullisen kokonaishinnan kannalta.

Osamaksussa kokonaiskustannus lasketaan yleensä niin, että ostaja joutuu maksamaan koron ja kulut koko laina-ajalta, vaikka maksaisi kaikki osamaksuerät jo aiemmin. Korko ja kulut lasketaan etukäteen koko laina-ajalle eli osamaksun viimeisen erän eräpäivään saakka. Myös silloin, vaikka maksaisit ennen eräpäiviä.

Jos ostat puhelimen 24 kuukauden osamaksulla ja maksat sen kokonaan jo kahden kuukauden päästä, maksat turhaan 22 kuukauden korot. Jos ostat puhelimen joustavalla nettilainalla ja maksat lainan pois kahden kuukauden päästä, maksat korkoa vain kahdelta kuukaudelta.

Puhelin osamaksulla - Miksi sitä tarjotaan?

Lähes jokainen verkkokauppa tarjoaa nykyisin puhelinta myös osamaksukaupalla. Oletko koskaan ajatellut miksi? Siksi, että se on heille hyvää bisnestä. Sama pätee kivijalkakauppoihin.

Ostajalta perittävät puhelimen osamaksun lisäkulut voivat tuottaa kaupalle yhtä paljon rahaa kuin varsinaisen puhelimen myynti.

On ymmärrettävää, että osa ostajista haluaa maksaa puhelimen pienissä erissä. Jos haluat uuden kalliin puhelimen nyt (kukapa ei haluaisi?) eikä juuri nyt ole varaa maksaa sitä kerralla, osamaksu on yksi vaihtoehto. Toinen on pikalaina ja kolmas etukäteen säästäminen.

Myyjän tarjoama osamaksu ei ole ainoa vaihtoehto puhelimen maksamiseen pienissä erissä. Voit halutessasi ottaa itse pikalainan ja sen jälkeen ostaa verkkokaupasta tai myymälästä puhelimen käteismaksulla. Se voi olla edullisempaa. Myyjän tarjoama osamaksu ei ole halpa maksutapa.

Oleellista on huomata, että verkkokauppa tai myyjä ei tarjoa osamaksumahdollisuutta hyvää hyvyyttään vaan siksi, että he tienaavat sillä. Myyjän tavoite on, että ensin myydään puhelin, sitten myydään puhelimen osamaksu. Siksi kannattaa selvittää myös muut vaihtoehdot ennen päätöstä. Se vie vain hetken.

Onko pikalaina halvempi kuin osamaksu?

Nettipankin pikalaina saattaa olla halvempi maksutapa kuin verkkokaupan tai myyjän tarjoama osamaksu. Asia kannattaa selvittää, jos mielessä on puhelin osamaksulla. Tai televisio, sohva tai vaatteet, mikä tahansa ostos.

Pari kirjoitushetkellä netistä etsittyä esimerkkiä:

Osamaksu, esimerkki 1:

Puhelimen käteishinta verkkokaupassa 999 euroa. Haluttu osamaksun aika 12 kk.

Ostetaan puhelin osamaksulla, maksuaika 12 kk:

 • Osamaksun kuukausierä 94 euroa
 • Osamaksun korot + kulut yhteensä 125 euroa
 • Puhelimen kokonaishinnaksi tulee 1124 euroa

Ostetaan puhelin käteismaksulla, maksu nettipankin 12 kk lainalla:

 • 1000 euron pikalaina nettipankista
 • Puhelimen osto käteisellä verkkokaupasta 999 eurolla
 • Nettipankin kuukausierä 88 euroa
 • Nettipankin korot + kulut yhteensä 56 euroa
 • Puhelimen kokonaishinnaksi tulee 1055 euroa

Nettipankin pikalaina on 69 euroa halvempi kuin kaupan tarjoama osamaksu. Lainan kustannus on alle puolet osamaksun kustannuksesta.

Esimerkissä verkkokauppana on Verkkokauppa.com ja nettipankkina 

Osamaksu, esimerkki 2:

Puhelimen käteishinta verkkokaupassa 399 euroa. Haluttu osamaksun aika 12 kk.

Ostetaan puhelin osamaksulla, maksuaika 12 kk :

 • Osamaksun kuukausierä 40 euroa
 • Osamaksun korot + kulut yhteensä 80 euroa
 • Puhelimen kokonaishinnaksi tulee 479 euroa

Ostetaan puhelin käteismaksulla, maksu nettipankin 12 kk lainalla:

 • 400 euron pikalaina nettipankista
 • Puhelimen osto käteisellä verkkokaupasta 399 eurolla
 • Nettipankin kuukausierä 35 euroa
 • Nettipankin korot + kulut yhteensä 20 euroa
 • Puhelimen kokonaishinnaksi tulee 419 euroa

Nettipankin pikalaina on 60 euroa halvempi kuin kaupan tarjoama osamaksu. Lainan kustannus on vain neljäsosa osamaksun kustannuksesta.

Esimerkissä verkkokauppana on Verkkokauppa.com ja nettipankkina 

Esimerkit perustuvat netistä kirjoitushetkellä katsottuihin tietoihin sellaisina, kuin nettikauppa ja nettipankki ne esittävät. Taloussuomi ei ota kantaa tietojen oikeellisuuteen tai siihen, pitävätkö kulut paikkansa kaikissa tapauksissa.

Kannattaa aina tehdä aluksi  lainavertailu, jos mielessä on puhelin osamaksulla. Voit säästää huomattavasti.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa