Lainat ja vipit30.12.2015 klo 11:21

Joustoluotto

Joustoluotto on jatkuvasti yleistyvä lainamuoto. Joustoluotto on helppo, nopea ja joustava, kun sen on kerran ottanut käyttöön. Lainayrityksen valintaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, jotta joustoluotto olisi myös halpa.      Lainavertailu     Pikavippivertailu

Joustoluotto

Joustoluotto lainamuotona

Joustoluotto tarkoittaa lainaa, jota voi nostaa joustavasti ja maksaa takaisin joustavasti, esimerkiksi kuukausittain.

Kun haet joustoluottoa lainayritykseltä, sinä ja yritys sovitte luoton eli lainan maksimikoon (luottoliimiitin). Lainan maksimikoko tarkoittaa suurinta lainamäärää, joka voi olla samanaikaisesti sinulle lainattuna tämän luottosopimuksen perusteella.

Joustoluoton idea on, että koko sovittua lainasummaa ei tarvitse nostaa. Tavallinen laina nostetaan usein kerralla lainayrityksestä omalle pankkitilille. Samalla koko lainalle aletaan laskea korkoa, vaikka osa nostetusta lainasta olisikin omalla pankkitililläsi vain tulevia tarpeita varten.

Joustoluotossa voit nostaa omalle pankkitilillesi lainaa sen verran, kuin sillä hetkellä tarvitset. Nostokertoja voi olla kuinka paljon tahansa. Samanaikaisesti voit maksaa luottoa takaisin haluamassasi aikataulussa.

Jotkut lainayritykset saattavat periä pienen toimitusmaksun joka kerta, kun nostat lainaa omalle tilillesi. Osa lainayrityksistä ei kuitenkaan peri mitään maksuja lainan nostoista, vaikka nostokertoja olisi kuinka paljon tahansa. Lainaa voit nostaa yhteensä enintään niin paljon kuin lainayrityksen kanssa sovittu luoton maksimimäärä antaa myöten.

Joustoluotto voi olla voimassa tietyn ajan tai vaihtoehtoisesti jatkuva lainasopimus. Jos sopimus on jatkuva, voit milloin tahansa nostaa lainaa lisää, kunhan luoton maksimimäärä ei ylity. Samanaikaisesti maksat lainaa takaisin esimerkiksi kuukausittain. Jos maksat takaisin enemmän, voit taas nostaa enemmän, koska rajoittavana tekijänä on vain sovittu lainan maksimimäärä. Maksimimäärä tarkoittaa siis samanaikaisesti nostettuna olevan lainan määrää, ei kaikkiaan nostettua yhteismäärää.

Joustoluotto käytännössä

Esimerkki:

  • Teet nettipankin kanssa sopimuksen joustoluotosta. Lainan maksimimääräksi sovitaan 10 000 euroa.
  • Nostat 1.3. lainaa 8000 euroa omalle tilillesi. Samanaikaisesti sinulle alkaa kertyä korkomaksua (korkovelkaa) tälle 8000 eurolle.
  • 30.3. maksat lainayritykselle takaisin 1000 euroa. Lainayritys jakaa maksamasi summan korkoon ja lyhennykseen. Jos kuukaudessa on 8000 eurolle kertynyt korkoa 40 euroa, maksamastasi 1000 eurosta on lyhennystä 960 euroa.
  • Haluat 10.4. nostaa lainaa niin paljon kuin voit. Maksimimäärä on 10 000 euroa - aiemmin nostettu 8000 euroa + takaisin maksettu 960 euroa = 2960 euroa. Jos nostat tämän lainan nyt, sinulle alkaa kertyä korkomaksua (korkovelkaa) 10 000 eurosta.
  • Maksat 25.4. lainaa takaisin 6000 euroa. Tästä kuluu korkoihin se summa, joka korkomenoa on kertynyt maksupäivään mennessä. Loppuosa maksustasi on lyhennystä. Sinulle kertyvä korkomeno pienenee huomattavasti, kun nostettuna olevan lainan määrä laskee 10 000 eurosta noin 4 000 euroon.

Joustoluotto ja joustavan lainan edut

  • Joustoluotto on joustava. Lainaa on aina vain sen verran, kuin sillä hetkellä tarvitset.
  • Joustoluotto on nopea. Nostat lainaa nopeasti omalle tilillesi ilman mitään lainanhakuprosessia, koska laina on jo myönnetty sinulle. Voit milloin tahansa nostaa lainaa niin paljon kuin tarvitset, kunhat et ylitä sovittua luoton maksimimäärää.
  • Joustoluotto on edullinen. Maksat korkoa vain siitä lainamäärästä, jonka on kullakin hetkellä nostettuna omaan käyttöösi.

Joustoluotto ja haitat

  • Joustoluotosta saatetaan periä ns. luotonvarausprovisio, jonka määrä voi olla esim. 2 % luoton maksimimäärästä. Joudut maksamaan tämän summan, vaikka lainaa ei olisi lainkaan nostettuna omalle tilillesi. Maksu voi olla luotonvarausprovision sijaan nimetty jollakin muulla nimellä, mutta maksun määrä perustuu silti sovittuun lainan maksimimäärään. Tämän lisäksi joudut maksamaan korkoa siitä lainan osasta, jonka olet nostanut omaan käyttöösi.
  • Joustoluotosta voi tulla tapa. Jos joustoluotto on koko ajan nostettuna "tappiin" eli koko lainamäärä on koko ajan käytössä, joustoluotto ei ole enää joustava eikä edullinen. Joustoluotto toimii joustavana luottona, mutta on harvoin hyvä tapa pysyvän lainatarpeen hoitamiseen.

Joustoluotto heti - vertailu kannattaa silti

Jos innostuit joustoluoton vaivattomuudesta ja muista eduista, käytä silti hetki asian pohtimiseen ja eri lainatuotteiden erojen selvittämiseen.

Joustoluoton nimellä markkinoitavissa lainatuotteissa on huomattavia eroja. Jos jokaisesta nostosta peritään suuret kulut tai lainan hinta on yksinkertaisesti liian kallis, sitä ei kannata ottaa. Jousto on hyvä lisä, kunhan lainan muut ehdot ovat hyvät.

Käytä aina luotettavaa lainavertailua tai vippivertailua myös joustoluottojen vertailuun, ennen kuin teet päätöksen.

Taloussuomen pikavippivertailuun

Taloussuomen lainavertailuun

Kommentoi sosiaalisessa mediassa