Lainat ja vipit21.05.2015 klo 16:17

Nettilainan koko kasvaa - Lainaa nopeasti

Pienten pikavippien suosio on laskenut vuoden 2013 lainmuutoksen jälkeen, mutta suurempia lainoja otetaan yhä enemmän nettipankkien kautta. Kehittyneet lainavertailut tekevät nettilainojen ja kulutusluottojen pikaisen hintavertailun helpoksi. Nettilainan koko voi olla nyt jopa 15000 euroa.

Lainaa nopeasti

Vipit vähenivät, isommat pikalainat yleistyvät

Pikavippien määrä on tippunut murto-osaan runsaassa vuodessa. Syynä on lainmuutos, joka käytännössä esti pikavippien myöntämisen. Ennen lainmuutosta pikavippiala olikin melkoinen talouden villi länsi, jossa kunniallisten yrittäjien lisäksi toimi joukko epämääräisiä asiakkaitaan ryöstäviä onnenonkijoita. 

Vaikka pikavippien määrä on laskenut, nettipankit eivät ole hävinneet. Päinvastoin.

Pienten vippien sijaan netistä otetaan nykyisin myös suurempia pikalainoja. Pankit ovat menettäneet osan muutaman tuhannen euron lainoistaan nettipankeille, jotka ovat nopeita, ja joita on helppo vertailla kotona istuen. Laina-ala elää suurta murrosta. Päivän sanoja ovat nyt nettipankki, nettilaina, pikalaina, vertaislaina ....

Laina-alan verkkokauppa on tullut Suomeen. Voit ottaa lainaa heti - vain yksinkertaisen lomakkeen täyttämällä.

Pikavippien rajoitukset eivät koske suurempia lainoja

Aiemmin nettipankit antoivat pieniä pikavippejä, jotka saattoivat olla kooltaan vain 50 euroa. Kun näihin pikkulainoihin lisättiin käsittelykulut, lainan ns. todellinen vuosikorko nousi korkeaksi. Kun pikavippien ottajien määrä silti kasvoi huimaa vauhtia, eduskunta teki vuonna 2013 lainmuutoksen, jolla estettiin kalliit pikkulainat kokonaan.

Vuoden 2013 lainmuutoksella pienlainojen ns. "todellinen vuosikorko" rajoitettiin enintään 51 prosenttiin. Todellisen vuosikoron määritelmästä johtuen rajoitus esti käytännössä pienten ja lyhytaikaisten pikavippien myöntämisen kokonaan. 100 euron 7 päivän pikavipin suurin sallittu korko + kulut oli lakimuutoksen jälkeen vain 0,80 euroa.

Todellisen vuosikoron laskentakaava olettaa, että lainaa ei makseta pois sovittuna aikana vaan maksua lykätään koko vuoden ajan. Lykkäys tapahtuu ottamalla aina uusi, yhtä lyhytaikainen, mutta sen verran edellistä suurempi laina, että edes lainakuluja ei lainkaan makseta. Näin toimien vuoden päästä maksettava summa on suuri, ja määritelmän mukaan "todellinen vuosikorko" on korkea.

Lainmuutoksen jälkeen valtaosa pikavippejä myöntävistä yrityksistä lopetti kokonaan toimintansa. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2014 tammi-maaliskuussa pikavippejä myönnettiin alle 70 000 kappaletta, kun vuonna 2013 vastaava määrä oli runsaat 350 000 pikavippiä.

Vuoden 2013 pienlainarajoitukset koskevat vain alle 2000 euron lainoja. Nettipankkien uudet lainatuotteet ovatkin usein yli 2000 euron lainoja, jotka voi nostaa kokonaan tai osittain. Näitä lainoja korkorajoitus ei koske. Näissä suuremmissa ja pitkäaikaisemmissa lainoissa todellinen vuosikorko on myös luonnostaan paljon pikavippejä pienempi.

Nettilainat yleistyvät, nettipankit muuttavat laina-alaa

Pienten vippien väheneminen ei muuta sitä tosiasiaa, että laina-ala on muutamassa vuodessa muuttunut pysyvästi. Myös suuremmat lainat voi ottaa nykyisin suoraan netistä, ja nettilainojen suosio kasvaa koko ajan. Kyseessä voi olla nyt 5000 euron, 10000 euron tai jopa 15000 euron laina.

Vielä muutama vuosi sitten yli 1000 euron laina otettiin aina pankista. Lainan ottaja voi halutessaan kilpailuttaa eri pankkeja, mutta pieni laina ei aina edes kiinnostanut perinteistä kivijalkapankkia, jonka päätuote oli satojen tuhansien eurojen suuruinen asuntolaina tai yritysluotto. Jos asiakas halusi kilpailuttaa pankit, siihen piti varata 1-2 viikkoa aikaa ja sopia käyntejä pankkien lainatiskeillä kesken oman työajan.

Kun vaihtoehtoja on syntynyt, moni kokee 1000 euron tai 5000 euron lainan hakemisen perinteisellä tavalla pankin konttorista liian vaikeaksi ja liian hitaaksi. Verkkokauppojen, somen ja heti-kulttuurin aikaan ei oikein sovi perinteinen "Varaa aika neuvojallemme" -toimintamalli. Näiltä muutaman tuhannen euron lainamarkkinoilta pankit ovat osittain tippumassa pois ja nettipankit ovat tulossa vahvasti tilalle.

Myös vertaislainat kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Vertaislaina tarkoittaa lainaa, jossa tavallinen yksityishenkilö lainaa rahaa toiselle yksityishenkilölle. Vertaislainojen välittämistä varten on syntynyt joukko netissä toimivia vertaislainapalveluita. Vertaislaina on toiselle laina ja toiselle sijoitus.

Lainavertailu nopeasti netissä

Nykyisin netissä voi vertailla eri pikalainavaihtoehtoja muutamassa minuutissa.

Jos olet ottamassa lainaa, se kannattaa aloittaa aina lainavertailun kautta. Eri nettipankkien lainakoroissa ja lainan oheiskuluissa on huomattavia eroja. Lainavertailun avulla voit etsiä itsellesi parhaan vaihtoehdon niin lainasumman kuin lainan takaisinmaksunkin suhteen.

Hyvässä lainavertailussa voi lajitella lainoja itse lainasumman, maksuajan ja lainan hinnan suhteen. Jos sopiva vaihtoehto löytyy, vertailusta voi siirtyä suoraan valitsemansa lainayrityksen sivulle ja hoitaa asian loppuun.

Laina-ala on muuttunut pysyvästi.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa