Sijoitus

Jos tuloja kertyy enemmän kuin on menoja, loppuosa on järkevää pistää säästöön. Patjan alle laittamisen sijaan rahat usein sijoitetaan jonnekin, jossa niiden toivotaan tuottavan lisää rahaa tai ainakin olevan turvassa inflaatiolta. Sijoittaminen on säästämistä, ei sen kummempaa.

Takavuosina suomalaiset säästivät rahaa ja tallettivat rahat pankkiin kasvamaan korkoa. Pankissa rahat olivat turvassa, koska Suomessa on voimassa ns. tallettajansuoja. Hyvinä vuosina rahoille saatiin reaalikorkoa (korko oli suurempi kuin inflaation rahan arvoa heikentävä vaikutus), huonoina vuosinakin rahojen määrä kasvoi, vaikka niiden ostovoima inflaation takia jäikin ennalleen tai jopa huononi. Nykyisin pankkitalletuksille ei saa juurikaan korkoa ja moni miettii muita vaihtoehtoja. Toisaalta sijoittaminen onnistuu nyt suoraan omalta tietokoneelta.

Sijoittaminen nykyisin

Nykyisin sijoittajalla on käytössä tuhat ja yksi vaihtoehtoa. Rahat voi sijoittaa osakkeisiin, sijoitusrahastoihin, joukkovelkakirjoihin, kiinteistöihin tai metsään, tai moneen muuhun vaihtoehtoon. Sijoittaminen on arkipäiväistynyt ja monipuolistunut. 

Pääsääntö sijoittamisessa on, että mitä suurempi tuotto, sen suurempi riski. Toisin sanoen rahat ovat pankissa turvassa, mutta eivät juuri kasva. Jos joku lupaa netissä kaksinkertaistaa rahasi vuodessa, sijoituksen mahdollinen tuotto on suuri, mutta riski rahojen menettämisestä kokonaan on myös suuri. Lähes kaikki sijoitusvaihtoehdot sijoittuvat näiden vaihtoehtojen väliin.

Sijoittaminen on taitolaji. Viisas sijoittaja hajauttaa rahansa eri paikkoihin eikä pistä kaikkia munia samaan koriin. Valitettavasti onnella ja sattumalla on suuri merkitys siinä, kuka rikastuu ja kuka köyhtyy. Muutamat perusasiat huomioimalla voit kuitenkin vaikuttaa siihen kuinka todennäköisesti rikastut tai köyhdyt. Kukaan ei kuitenkaan tiedä oikotietä rikastumiseen, ja jos tietäisi, ei kertoisi sitä muille.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa