Sijoitus28.05.2018 klo 13:59

Nordnet laski osakeostojen kulut lähes nollaan

Pieniä osakeostoja voi nyt tehdä alle euron kuluilla.  Nyt osakesijoittamisen aloittaminen ei ole ainakaan hinnasta kiinni. Sijoita vaikka satanen, niin pääset hyvin alkuun. Eurossa voi olla miljoonan alku.

Osakesijoittaminen

Pienet osakekaupat alle euron kuluilla Nordnetissä

Aiemminkin osakekaupankäyntiä myönteisesti ravistellut ja piensijoittajien keskuudessa alansa ykköseksi mainittu Nordnet on päättänyt mahdollistaa osakekaupankäynnin myös pienituloisille.

Kampanja-aikana 28.5.2018 - 1.6.2018 alle 200 euron osakeostoista peritään vain 0,99 euron kaupankäyntipalkkio. Tarjous koskee myös First North Finland -markkinapaikan osakkeita. Firsth North Finland -markkinapaikalta löytyvät pienemmät ja lähiaikoina pörssiin menneet yhtiöt, mm. Next Games -peliyhtiö ja Verkkokauppa.com. 

Nordnetin normaali pienin osakkeiden kaupankäyntipalkkio on 3 - 9 euroa. Se on vähemmän kuin monella muulla alan toimijalla, mutta pienille osakeostoille kuitenkin aika paljon. Kulujen merkitys on sitä suurempi, mitä pienemmästä kaupasta on kyse. 5 euron kulu 200 eurosta on 2,5 prosenttia, mutta 2000 eurosta vain 0,25 prosenttia. Tämän verran osakkeen arvon pitää nousta, että ostaja pääsee takaisin omilleen ja sijoitus alkaa tuottaa.

Siksi Nordnetin tarjous on merkittävä. Toivottavasti muut alan toimijat seuraavat perässä.

Osinkojen uudelleensijoitus edullisesti

Hyvästä yhtiöstä saadut osingot pitäisi sijoittaa takaisin hyvään yhtiöön, jotta osakesalkun omistajan tuotto olisi jatkossakin mahdollisimman hyvä. Näin hän pääsee hyötymään ns. korkoa korolle -ilmiöstä, kun myös nyt saatu osinko alkaa tuottaa uusia osinkoja.

Piensijoittajan yhdestä yhtöstä saamat osinkosummat ovat usein pieniä. Siksi niiden uudelleensijoitus sellaisenaan on yleensä kallista, kun pienestä summasta peritään suhteellisesti suuri kaupankäyntipalkkio.

Kampanja-aikana pienetkin osingot voi sijoittaa edullisesti takaisin samaan (tai muuhun yhtä hyvään tai parempaan) yhtiöön. Alle euron kuluilla voi sijoittaa 200 euroa tai sitä vähemmän. Minimisummaa ei ole määritelty, joten pienikin osinko on helppoa sijoittaa heti takaisin pörssiin tuottamaan.

Huomioi myös osakkeiden säilytyspalkkiot

Kun valitset, missä omat sijoituksesi säilytetään, huomioi kaupankäyntipalkkion lisäksi myös osakkeiden säilytyspalkkiot. Palkkioiden merkitys omien sijoitusten kasvun estäjänä on hyvin merkittävä. Varsinkin pankkien osakesäilytykset, rahastoista puhumattakaan, ovat usein hyvin kalliita.

Nordnetissä osakkeiden säilytys on pysyvästi ilmaista. Kun lisäksi voi tehdä vaikka satasen osakeoston lähes ilman kuluja, ei voi kuin nostaa hattua. Pienet kulut mahdollistavat osakkeiden oston vaikka kerran kuussa, vaikka vain 50 eurolla. Siitä tulee vuodessa 600 euroa pääomaa. Jos se kasvaa 8 % vuodessa, muutaman vuoden kuluttua kasassa on kunnon potti.

Nordnetille on annettava täysi tunnustus pyrkimyksestä mahdollistaa osake- ja rahastosijoittaminen helposti tavallisille piensijoittajille.  Toivottavasti kampanja tuo mukaan myös uusia sijoittajia. Pienillä summilla on helppo itse harjoitella osakesijoittamista. Jos ostaa satasella, ei voi hävitä kuin satasen. Voittaa voi paljon enemmän.

Hajauta myös pieni osakesalkku

Osakesalkun (=omistamiesi osakkeiden joukon) pitäisi aina sisältää useita eri yhtiöitä. Yhtiöiden pitäisi olla eri toimialoilta ja ostoja pitäisi tehdä eri aikoina. Näin sijoituksen kokonaisriski pienenee. Jos yksi yhtiö oli virhevalinta, viisi muuta voivat pitää huolta osakesalkun kokonaistuotosta.

Jos sijoitettava rahamäärä on pieni, sijoitusta on ollut hankala hajauttaa useisiin yhtiöihin. Se on toki ollut mahdollista, mutta kun jokaisesta osakekaupasta on peritty normaalit kulut, hajauttaminen on käytännössä tullut kalliiksi ja syönyt sijoituksen tuoton.

Alle euron kaupankäyntikulut mahdollistavat myös pienen salkun hajauttamisen. 50 euroa kuuteen eri yhtiöön on vain 300 euroa, ja kulut vain 6 euroa. Silti osakesalkku on jo kohtuullisesti hajautettu.

Kannattaako sijoittaminen?

Osakkeiden pitkäaikaisena sijoitustuottona mainitaan usein 8 % vuodessa. Kyse on pitkän ajan keskiarvosta. Osakkeet voivat nousta 30 % vuodessa, mutta myös tippua saman verran. Sijoittamisessa on aina riskinsä. Mutta pitkässä juoksussa osakesijoittaminen on tuottanut keskimäärin  5- 10 % vuodessa. Se on paljon lottoa paremmin, ja todennäköisemmin. 

Jos ostat osakkeita samalla summalla joka kuukausi, olet väistämättä saanut muutaman vuoden päästä salkkuusi sekä halpoja että kalliita osakkeita. Näin pitkä ja säännöllinen osakesijoittaminen voi suojata suurilta menetyksiltä.

Moni on rikastunut sijoittamalla. Ihan oikeasti. Pitäisikö sinunkin kokeilla?

 

 

Tämä artikkeli ei ole minkäänlainen sijoitussuositus eikä ota mitenkään kantaa sijoittamisen kannattavuuteen tai oikeiden osakkeiden valintaan.  Jokainen sijoittaja on itse vastuussa omista sijoituspäätöksistään.

 

Kommentoi sosiaalisessa mediassa