Sijoitus24.09.2018 klo 14:24

Osakesijoittamisen aloittaminen ja osakkeiden osto

Tässä artikkelissa opastetaan osakesijoittamisen aloittaminen ja ensimmäisten osakkeiden osto kohta kohdalta. Aloita tänään, sillä sijoitusaika on ratkaisevin asia siinä, kuinka varakas sinusta voi tulla. Kymmenen minuuttia riittää, että pääset alkuun.

Osakkeiden osto

Sijoittaminen osakkeisiin

Osakkeisiin sijoittaminen on helppoa. Tässä artikkelissa käydään lävitse seuraavat asiat:

 • Sijoitussalkun avaaminen verkkopalvelussa (ilmaista ja helppoa)
 • Rahan siirtäminen omaan sijoitussalkuun (100 euroakin riittää)
 • Osakkeiden osto (klikkaus riittää)
 • Osakeseurantaa kännykällä (sormenjälki avaa)
 • Osakkeiden myynti (koska haluat)

Kymmenen minuuttia riittää, niin osakesijoittaminen on aloitettu. Tärkeintä on, että aloitat! Aika on rahaa sinun taskuusi.

Kun olet aloittanut sijoittamisen, voit halutessasi käyttää rajattomasti aikaa siihen, miten voisit olla parempi sijoittaja. Mutta se ei ole välttämätöntä. Jos haluat päästä helpolla, voit ostaa osakkeiden sijaan pienikuluisia ETF-rahastoja tai kuluttomia sijoitusrahastoja.

Jos osakesijoittaminen alkaa kiinnostaa enemmän, voit perehtyä erilaisiin osakesijoitustyyleihin, tunnuslukuihin ja muiden kokemuksiin. Lisää tietoa löydät artikkelista Osakesijoittaminen. Tärkeintä on aloittaminen, jotta Korkoa korolle -ilmiö pääsee töihin. Sillä se voi tehdä sinusta varakkaan.

Lue siis seuraavat kohdat.

Sijoitussalkun avaaminen verkkopalvelussa

Valitse osakevälittäjä, jonka kulut ovat kohtuulliset. Suomen suosituin osakevälittäjä on Nordnet, jota tässä artikkelissa käytetään esimerkkinä. Myös pankkien verkkopalveluissa voi sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin. Usein pankkien palvelut ovat kuitenkin kankeampia ja kalliimpia. 

Sijoitussalkun avaaminen Nordnetin verkkopalvelussa:

 1. Avaa arvo-osuustili klikkaamalla  Avaa tili -nappia.
 2. Tallenna kysyttävät tiedot.

Tilin avaaminen ei maksa mitään.

Arvo-osuustili on paikka, jonne palvelun ylläpitäjä kirjaa kaikki ostamasi osakkeet ja osakerahastot. Käytännössä arvo-osuustiliä kutsutaan usein termillä Osakesalkku. Olet nyt tyhjän Osakesalkun omistaja.

Rahan siirtäminen omaan sijoitussalkuun

Rahan siirtäminen Nordnetin osakesalkkuun:

 1. Mene sivulle www.nordnet.fi ja  klikkaa Kirjaudu sisään -nappia. Anna tunnus ja salasana, jotka sait tilin avaamisen yhteydessä. 
 2. Siirrä haluamasi määrä rahaa Nordnetiin avautuneelle rahatilillesi. Nordnetissä toiminto löytyy kohdasta Yleisnäkymä/Tee talletus. Rahan siirto tapahtuu samoin kuin nettiostoksen maksaminen.

Osakkeiden osto

Osakkeiden osto Nordnetin verkkopalvelussa:

 1. Tutustu yrityksiin ja päätä, minkä yrityksen osakkeita haluat ostaa. Sijoita vain yrityksiin, joista tiedät jotakin. Eri yritysten osakekursseista ym. saat tietoa Nordnetin verkkopalvelusta. 
 2. Kirjaudu Nordnetin verkkopalveluun ja etsi yritys, jonka osakkeita haluat ostaa. Haku on vasemmassa yläkulmassa ja siinä lukee Etsi osakkeita, rahastoja,. Kirjoita tähän haluamasi yrityksen nimi, niin saat näkyviin yrityksen osakekurssien kehityksen ja muita avaintietoja.
 3. Klikkaa Osta-nappia, niin pääset määrittelemään oston tiedot.
 4. Tallenna Määrä-kohtaan haluamasi osakkeiden kpl-määrä ja Hinta-kohtaan se osakekohtainen hinta, jonka olet valmis enintään maksamaan. Palvelu näyttää, paljonko koko osakeostoksesi tulee maksamaan. Näet ruudulta myös, mihin hintaan tätä osaketta on viimeksi myyty ja ostettu. Näistä tiedoista voit päätellä, onko todennnäköistä, että saat osakkeita antamallasi maksimihinnalla.
 5. Oletuksena ostotarjouksesi on voimassa vain kuluvan päivän ajan. Jos haluat sen olevan voimassa pidempään, voit valita päivän, johon asti tarjous on voimassa. Nordnetin palvelussa tämä löytyy Lisää vaihtoehtoja -valinnan takaa.
 6. Kun olet tyytyväinen asetuksiisi, vahvista ostotarjouksesi Osta-napilla. Jos joku on valmis myymään omia osakkeitaan pörssissä tällä hinnalla, saat haluamasi osakkeet. Samalla osakesalkkusi käteinen raha vähenee.
 7. Näet ostamasi osakkeiden määrän ja lopullisen kauppahinnan Nordnetin  palvelussa välittömästi kaupan toteutumisen jälkeen. Ostohinta on enintään sinun määrittelemäsi rajahinta, mutta voi olla halvempikin, jos joku on ollut valmis myymään osaketta halvemmalla. Lisäksi välittäjäpalvelu veloittaa muutaman euron kaupantekokulun. Kaikki tapahtuu automaattisesti, sinun ei siis tarvitse itse maksaa mitään pankkiohjelmalla tms.

Omistat nyt osakesalkun, jossa on osakkeita.

Osakeseuranta kännykällä

Voit seurata oman osakesalkkusi tilannetta ja kaikkien ostamiesi osakkeiden kehitystä osakevälittäjän verkkopalvelussa. Halutessasi voit myös unohtaa koko asian.

Kun omistamistasi osakkeista maksetaan osinkoa, osakesalkkuusi tulee osingon verran lisää rahaa. Sinun ei tarvitse tehdä mitään saadaksesi sinulle kuuluvan osingon. Yleensä suomalaiset yritykset maksavat osinkoa kerran vuodessa. Lisätietoa osingoista ja osakesijoittamisesta on artikkelissa Osakesijoittaminen.

Useimmat haluavat seurata omistamiensa osakkeiden arvon kehitystä ja ostaa myös lisää osakkeita. Onkin tärkeää omistaa useiden yritysten osakkeita, jotta kaikki munat eivät olisi samassa korissa.  Kun omistaa monia osakkeita eri toimialoilta, yhden yrityksen ongelmat eivät heijastu liikaa omaan osakesalkkuun. Lisätietoja asiasta löytyy artikkelista Osakesijoittaminen.

Osakesalkkua on mukava seurata ja tehdä ostoksia myös silloin, kun ei ole tietokoneen vieressä. Se onnistuukin parhaissa palveluissa hyvin helposti myös kännykällä.

Nordnet tarjoaa oman mobiilisovelluksensa sekä iPhonelle että Android-puhelimille. Sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta etsimällä sanaa Nordnet.

Nordnetin vähän aikaa sitten uusittu puhelinsovellus on erittäin kätevä. Kun klikkaat sovelluksen auki, et tarvitse käyttäjätunnusta tai salasanaa. Riittää, että annat oman sormenjälkesi. Kukaan muu ei pääse katsomaan sinun osakesalkkusi tietoja, koska sovellukseen pääsee vain sinun sormenjäljelläsi. Halutessasi voit kirjautua myös tunnuksella ja salasanalla samoin kuin tietokoneen verkkopalveluun.

Nordnetin kännykkäsovellus näyttää välittömästi oman osakesalkkusi kehityksen ja vertaa sitä pörssi-indeksiin. Näin voit peilata omia valintojasi siihen, että olisit ostanut osakeindeksiin sidottua ETF-rahastoa.

Ruudulla näkyy myös oman osakesalkkusi arvo. Yhdellä klikkauksella näet osakekohtaiset tiedot ja niiden kehityksen. Osta-napilla voit ostaa osakkeita ja Myy-napilla myydä. Talleta rahaa -napilla voit halutessasi siirtää lisää rahaa osakesalkkuun.

Osakeostot ja salkun seuranta on kännykällä jopa helpompaa kuin tietokoneen verkkopalvelussa.

Osakkeiden myynti

Voit ostaa ja myydä osakkeita silloin kun haluat. Jos pörssi on auki (arkipäivinä klo 10 - 18:20), osto tai myynti tapahtuu välittömästi, jos se on hinnan puolesta mahdollista. 

On olemassa erilaisia osakesijoitustyylejä. Yksi on Osta ja unohda eli tarkoitus ei ole koskaan myydä joskus ostettuja osakkeita. Pitkäaikainen sijoittaminen on usein kulujen säästämisen takia edullista, mutta aivan kokonaan omaa osakesalkkuaan ei kannata unohtaa. Yrityksen osakkeita kannattaa omistaa vain niin kauan, kun yritys tuottaa rahaa osakkeiden omistajille. Rahan tuottaminen voi olla osinkoa tai arvonnousua. Muista, että aina yrityksen oikean arvon nousu tai lasku ei näy heti osakekurssissa.

Oikea osakkeiden arvon seurantatapa on harvoin pelkän osakekurssin seuraamista ja nopeita ostoja tai myyntejä heti, kun hinta muuttuu. Muutamat tekevät rahaa myös näin, mutta vain hyvin harvat. Tavallisen sijoittajan kannattaa ennemmin seurata yhtiöstä kertovia uutisia ja osakeanalyytikoiden neuvoja. Muista kuitenkin, että kukaan analyytikko ei ole vastuussa omista ohjeistaan. Sinun osakkeistasi päätät vain sinä! Esim. Inderesin verkkopalvelusta voit kuitenkin saada hyviä taustatietoja. 

Kun päätät myydä jonkin yrityksen osakkeita, se onnistuu verkkopalvelussa ja kännykkäsovelluksessa Myy-napilla. Myynti on yhtä nopeaa kuin ostokin, kunhan hinta on oikea sekä myyjän että ostajan mielestä. Näet osakkeista saamasi rahasumman välittömästi myynnin toteutumisen jälkeen ja viimeistään parin päivän kuluttua voit halutessasi siirtää rahat pois osakevälittäjän palvelusta omalle pankkitilillesi.

Katso lisää tietoa osakesijoittamisesta Taloussuomen artikkelista Osakesijoittaminen.


Tämä artikkeli ei ole minkäänlainen sijoitussuositus eikä ota mitenkään kantaa sijiottamisen kannattavuuteen tai oikeiden osakkeiden valintaan. Jokainen sijoittaja on itse vastuussa omista sijoituspäätöksistään.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa