EU kieltää USA:n ETF-rahastot
Päivitys 6.6.2018:
Fiva on kieltänyt myös Danske Bankilta Jenkki-ETF-rahastojen välittämisen Suomessa, vaikka
Tanskan valvontaviranomainen sallii sen. Samaa EU-lainsäädäntöä tulkitaan eri maissa eri tavoin. Englanninkielinen esite ei edelleenkään kelpaa, vaikka ruotsinkielinen kelpaisi ...
Päivitys 19.1.2018:
Jenkki-ETF-rahastoja voi edelleen hankkia "tiskin alta". Fiva pohtii mahdollisuutta hyväksyä englanninkieliset avaintietoesitteet.
Jenkki-ETF-sotku jatkuu ja syvenee. Käytettävissä olevien tietojen mukaan Tanskan valvontaviranomainen tulkitsee EU-direktiiviä niin, että jenkki-ETF-tuotteita saa pitää tarjolla ja ostaa oma-aloitteisesti, vaikka niiden aktiivinen markkinointi on kielletty ilman käännettyä avaintietoesitettä. Tähän perustuen Danske Bankin kautta voi myös Suomessa edelleen ostaa jenkki-ETF-rahastoja. Nordnetin, Nordean ja OP:n tulkinta on, että Fiva on kieltänyt jenkki-ETF-rahastojen tarjolla pitämisen.
Suomen Finanssivalvonta on puolestaan ilmoittanut harkitsevansa, voisiko englanninkielinen avaintietoesite sittenkin riittää jenkki-ETF:ien markkinointiin Suomessa. Vuoden vaihteessa voimaan tullut Fivan säädös edellyttää, että rahaston avaintietoesite pitää olla saatavilla joko suomeksi tai ruotsiksi.
Arkijärjellä käsittämätön kielisäädös vei sijoittajien ulottuvilta Suomessa satoja tai jopa tuhat kustannustehokasta ETF-rahastoa. Muualla samoja jenkki-ETF-rahastoja saa edelleen ostaa vapaasti.
Alkuperäinen artikkeli:
3.1.2018 voimaan tuleva EU-lainsäädäntö estää pörssinoteerattujen ETF-rahastojen ostamisen USA:sta. Miksi ihmeessä? Vaikuttaako se minuun? Onko Bitcoin turvallisempi?
USA:n ja Kanadan ETF-kaupankäynti kielletään
Vuoden 2018 alussa voimaan tulevan EU-lainsäädännön vuoksi ETF-rahastojen ostaminen USA:n pörssistä kielletään 3.1.2018.
Minkään Suomessa toimivan osakevälittäjän kautta ei voi enää ostaa Pohjois-Amerikassa listattuja ETF-rahastoja tai sertifikaatteja. Aiemmin tämä on ollut mahdollista ja helppoa, mutta jatkossa se on kiellettyä.
Uusi EU-lainsäädäntö tunnetaan nimellä MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive). MiFID-säädöstön tarkoitus on parantaa kuluttajien ja sijoittajien suojaa estämällä kaupankäynti sijoitustuotteilla, joista hän ei ymmärrä riittävästi.
Esimerkiksi suomalaisten sijoittajien suosiman Nordnetin kautta on aiemmin voinut käydä edullisesti ETF-kauppaa myös USA:n pörsseissä. ETF-tuotteet ovat tarjonneet helpon hajautuksen ympäri maailmaa.
Fiva kielsi USA:n ETF-rahastojen ostamisen
Rahoitusmarkkinoita Suomessa valvova Finanssivalvonta (Fiva) on päättänyt, että suomalaisille saa myydä vain niitä USA:ssa noteerattuja ETF-rahastoja, joiden avaintietoesite on käännetty suomeksi tai ruotsiksi. ETF-rahastoa Suomessa markkinoiva taho ei kuitenkaan saa kääntää esitettä.
Fivan mukaan ETF-tuotteen alun perin USA:ssa markkinoille laskeneen tahon pitää kääntää ETF-esite suomeksi tai ruotsiksi, jotta sijoitustuotetta saa myydä suomalaisille. Maailmanlaajuisesti toimivaa ja USA:ssa tuotteen julkaissutta tahoa käännösasia ei luonnollisesti kiinnosta Suomen pienten markkinoiden vuoksi.
Fivan päätös tehtiin loppuvuodesta ja se tulee voimaan jo 3.1.2018. Yllättävä säädös ja sen pikainen voimaantulo on aiheuttanut runsaasti hämminkiä ja jopa pelkoa sijoittajien keskuudessa. Nordnet ja Nordea ovat jo tiedottaneet asiakkailleen, että USA:n ETF-tuotteet menevät kieltolistalle.
Fivan mukaan säädös perustuu EU:n PRIIPS-asetukseen (Packaged retail and insurance-based investment products), joka koskee paketoiduista ja vakuutusmuotoisista sijoitustuotteista annettavan avaintietoasiakirjan sisältöä. Fivan mukaan avaintietoasiakirja on julkaistava maan virallisilla kielillä eli Suomessa suomeksi tai ruotsiksi. Muuten tuotetta ei saa markkinoida piensijoittajille.
Fivan mukaan muissakin EU-maissa vaaditaan avaintietoasiakirjan julkaisemista maan virallisilla kielillä.
Tavallista suomalaista sijoittajaa hämmentää, miksi esim. Saksasta ostettu ETF on turvallisempi kuin USA:sta ostettu sama tuote? Miksi avaintietoasiakirjan julkaiseminen ruotsiksi riittää siihen, että tuotetta saa myydä Suomessa? Osaavatko kaikki suomalaiset ruotsia, mutta eivät englantia? Vai tehtiinkö päätös vain "pykälien mukaan" ilman, että oli tarkoituskaan toteuttaa säädöksen henkeä? Vai onko EU-säädös yksinkertaisesti tyhmä?
Onko Bitcoin turvallisempi kuin ETF-rahasto?
On tuhannen taalan kysymys, miksi EU kieltää vapaasti pörssissä noteerattavien ja sijoittajille pienten kulujen takia edullisten ETF-rahastojen kaupankäynnin. Tyypilliset ETF-rahastot ovat passiivisia, julkisesti pörssissä noteerattuja indeksisijoitusrahastoja, joiden sivukulut ovat yleensä pieniä. Siksi ne ovat sijoittajille edullisia ja hyvä tapa hajauttaa kustannustehokkaasti sijoituksia eri puolille maailmaa.
ETF-rahastoja valvotaan monien pankkiviranomaisten toimesta ja tyypilliset USA:n pörsseissä noteerattavat ETF-rahastot perustuvat maailman seuratuimpiin osakeindekseihin. Toki jokaiseen sijoitukseen sisältyy aina myös riski. Julkisissa ETF-rahastoissa se on kuitenkin paljon pienempi kuin monissa muissa sijoitustuotteissa.
Samanaikaisesti kukaan ei valvo Bitcoin-virtuaalivaluutalla tehtävää kauppaa. Tavalliset ihmiset voivat "sijoittaa" kenenkään valvomatta ostamalla itselleen Bitcoineja. Kun Bitcoin-sijoittaja sitten yrittää myydä ostamansa Bitcoinit, voi paljastua, ettei niitä enää lunastetakaan takaisin. Tai että ne ovat muuttuneet yhdessä yössä arvottomiksi. Bitcoineja ja muita virtuaalivaluuttoja tai niillä tehtävää kauppaa ei valvo kukaan. Sama pätee moniin joukkorahoituskampanjoihin.
Missä on logiikka? Missä on oikea vaara?
USA:n ja Kanadan osakkeita voi ostaa normaalisti
Uudet säädökset kieltävät vain ETF-tuotteiden ja sertifikaattien ostamisen Pohjois-Amerikasta. Näissä maissa noteerattuja osakkeita voi ostaa kuten ennenkin myös suomalaisten osakevälittäjien kautta.
Uutta ETF-rahastojen ostokieltoa ei pidä käsittää niin, että sijoittaminen USA:n tai Kanadan markkinapaikoille sinänsä olisi erityisen vaarallista tai jopa kiellettyä. Näin ei kai kukaan väitäkään.
Kaikkiin sijoituksiin sisältyy aina mahdollisuus myös tappioihin, mutta sijoittamisen USA:n pörssiin ei todellakaan mielletä olevan sen vaarallisempaa kuin sijoittaminen Suomeen, Ruotsiin tai Saksaan.
Jos sijoittaa kaikki rahansa vain Suomeen tai EU-alueelle, jää paljosta paitsi ja ottaa suuren riskin. Laaja hajautus on sijoittamisen perussääntöjä, ja USA:n pörssin kautta pääsee käsiksi maailman suurimpiin markkinoihin. USA:n yritysten lisäksi USA:n pörsistä voi hankkia esim. maailman suurimman verkkokaupan, kiinalaisen Alibaban, osakkeita.
Lisätietoa osakesijoittamisesta
USA:n ETF-tuotteita voi ostaa myös Saksasta
Vaikka ETF-rahastojen osto Pohjois-Amerikasta kielletään, monia samoja tai lähes samoja sijoitustuotteita voi ostaa esim. Saksan pörssistä. Saksan Xetra-markkinapaikalla noteerattuja ETF-tuotteita voi edelleen ostaa esim. Nordnetin kautta.
Saksan sijoitukset näkyvät omassa salkussasi siististi samassa listauksessa suomalaisten osakkeiden ja sijoitusrahastojen kanssa. Älä siis vaivu epätoivoon vaan tutki Xetran ETF-mahdollisuudet. ETF-rahastoja on paljon ja niiden kautta voi sijoittaa ympäri maailman.
Muista aina selvittää ETF-rahastojen kulut ennen kuin hankit niitä. Ja jos mietit "aktiivisten" sijoitusrahastojen ostamista, tutki kulut vielä tarkemmin. Kulut määrittävät pitkällä aikavälillä monien sijoitusten todellisen tuoton. Pohjoismaiden pörsseihin sijoittavia rahastoja voi hankkia ja omistaa jopa ilman kuluja.
Vanhoja USA:n ETF-omistuksia ei tarvitse myydä
Jos omistat ennestään Pohjois-Amerikassa listattuja ETF tai ETN-sijoitustuotteita, niitä ei tarvitse uuden säädöstön takia myydä. Voit edelleen omistaa rahastosi ja saada niiden mahdollisesti jakamat osingot tai voitto-osuudet.
Pystyt myös myymään omistamasi ETF ja ETN -tuotteet haluamanasi ajankohtana. Et voi kuitenkaan ostaa niitä lisää 3.1.2018 alkaen.
Onko ETF-kiellossa mitään järkeä?
Niin. Onko Bitcoin turvallisempi kuin USA:ssa noteerattu ETF-rahasto? Vai ampuiko EU itseään jalkaan? Vai Fiva suomalaisia?
Vai ovatko suomalaiset niin tyhmiä, että heitä pitää varjella sijoittamiselta ja vaurastumiselta? Rikastunut tyhmä on ikävä henkilö.
On ehdottoman tärkeää ymmärtää, mihin sijoittaa! Siitä ovat kaikki samaa mieltä.
Mutta ..
Artikkeli perustuu eri lähteistä hankittuun tietoon. Asiasta on toistaiseksi hyvin vähän varmaa tietoa ja tilanne tuntuu muuttuvan jatkuvasti. Taloussuomi ei vastaa tietojen oikeellisuudesta.
Tämä artikkeli ei ole minkäänlainen sijoitussuositus eikä ota mitenkään kantaa sijoittamisen kannattavuuteen tai oikeiden sijoitustuotteiden valintaan. Jokainen sijoittaja on itse vastuussa omista sijoituspäätöksistään.