Lainat ja vipit21.08.2012 klo 10:29

Kulutusluotto vai osamaksu?

Jos pesukone tai pakastin hajosi ja rahaa ei juuri nyt ole, voit valita periaatteessa seuraavista vaihtoehdoista:

  • Hanki uusi kone osamaksulla
  • Maksa luottokortilla
  • Mene pankkiin ja pyydä lainaa
  • Ota pikavippi tai kulutusluotto netistä
  • Pyydä vippiä ystävältäsi
  • Kärsi ja kerää rahaa, osta uusi vasta sitten, kun olet hankkinut rahat

Kulutusluotto vai osamaksu?

Kaikissa vaihtoehdoissa on hyviä ja huonoja puolia:

Osamaksu

Osamaksu on yleensä kallis tapa rahoittaa hankintoja. Lisäksi siinä pitää yleensä maksaa osa hinnasta välittömästi ja loppuerät esim. kuukausittain. Jokainen erä on maksettava alkuperäisen sopimuksen mukaisesti eli eräpäivää tai maksettavaa summaa ei voi muuttaa. Pieniä maksueriä joutuu maksamaan pitkään, usein maksuja ei voi halutessaankaan suorittaa etukäteen.

Luottokortti

Luottokorttimaksu on osamaksua joustavampi. Yleensä luottokorteille on määritelty minimaksu, joka pitää vähintään maksaa kuukausittain. Halutessaan koko luottosumman voi kuitenkin maksaa kerralla ja näin säästää korkomenoissa. Luottokortti itsessään antaa korotonta maksuaikaa noin kuukaudeksi, koska kuukauden ostot laskutetaan jälkikäteen. Saat siis kuukaudeksi korotonta maksuaikaa ja sen jälkeen voit itse päättää, maksatko koko summan kerralla vai kuukausittain.

Pankkilaina

Pankkilainan haku vaatii yleensä pankissa käyntiä eikä rahaa saa välittömästi käyttöön. Pankki vaatii myös aina vakuudet, ts. joko panttauksen (esim. yleispanttina oma asunto) tai takaajan. Takaaja tarkoittaa, että esim. ystäväsi lupaa maksaa lainan, jos et itse siihen pysty. Pankkilaina on usein paras vaihtoehto suurissa hankinnoissa, mutta liian jäykkä ja byrokraattinen pienissä hankinnoissa.

Pikavippi tai kulutusluotto netistä

Pikavippi on nopea ja helppo tapa lainata rahaa. Voit itse hoitaa lainan haun tietokoneella tai tekstiviestillä silloin kun haluat. Rahat tulevat tilille nopeasti ja ovat heti käytössä. Internetin kautta otetuissa suuremmissakaan kulutusluotoissa ei yleensä tarvita takaajaa. Nettiluottojen huono puoli on luottojen kalleus ja joukossa olevat epämääräiset vippien tarjoajat. Pikavippi tai vastaava kulutusluotto kannattaakin aina valita luotettavan vippivertailun avulla. Lue aina lainausehdot tarkasti ennen vipin tai kulutusluoton ottamista. Ehdoissa voi olla esim. K18 tai K20 -rajoituksia. Toisaalta ensimmäisen pikavipin voi saada jopa kokonaan ilman korkoa tai kuluja.

Lainaa ystävältäsi

Laina ystävältä on usein halvin tapa hankkia rahaa. Sillä on kuitenkin muita ongelmia, joiden takia asiaa kannattaa harkita kahdesti, ennen kuin sen ottaa edes puheeksi. Ystävyys voi päättyä ennen kuin laina, jos asiat eivät menekään niin kuin olet suunnitellut. Sitten olet ilman rahaa ja ystävää.

Tee hankintoja vasta, kun sinulla on rahaa

Vanha hyvä tapa on kiristää vyötä ja tehdä hankintoja vasta, kun siihen on rahat hankittuna. Se ei ole aluksi mukavaa, mutta kun rahat on hankittu ja hankinta tehty eikä velkaakaan ole, olo on sen arvoinen. Tämä on ehdottomasti edullisin tapa hoitaa omaa talouttaan, koska korkomenoja ei ole lainkaan.  Aina se ei valitettavasti ole mahdollista. Aina kannattaa kuitenkin miettiä, voisiko säästäminen olla vaihtoehto. Se parhaiten nauraa, jolla on uusi pesukone tai auto eikä yhtään velkaa.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa