Lainat ja vipit08.02.2013 klo 08:54

Pikavippilaki etenee - Korkokatto tulossa

Eduskunta hyväksyi pikavippejä rajoittavan lain sisällön lakivaliokunnan ehdotuksen mukaisesti 7.2.2013. Lain voimaantulo varmistuu, jos eduskunta hyväksyy lakiehdotuksen myös toisessa käsittelyssään, jonka arvioitu ajankohta on viikolla 7.

Lainmuutoksen on tarkoitus tulla voimaan noin kolmen kuukauden kuluttua lain vahvistamisesta.

Pikavippilaki

Pikavippien korko- ja kulukatto hyväksyttiin eduskunnassa

Pikavippien korkoa ja kuluja ollaan rajoittamassa huomattavasti. Jatkossa alle 2000 euron pienluottojen korkein sallittu ns. "todellinen vuosikorko" saa olla enintään viitekorko + 50 prosenttiyksikköä. Viitekorko on nykyisin yksi prosentti eli pikavipin suurin sallittu "todellinen vuosikorko" on jatkossa 51 %. Tämä tarkoittaa, että korko ja kulut 50 euron 7 päivän lainalle saavat olla  enintään 0,40 euroa. Asiaan vaikuttaa se, että "todellinen vuosikorko" on eri asia kuin arkijärjellä ja koulumatematiikalla ymmärrettävä nimelliskorko.

Lainmuutos lisää myös luotonantajan velvollisuuksia arvioida kuluttajan luottokelpoisuutta ennen lainan myöntämistä. 

Lakia on valmisteltu vuoden 2012 aikana ja eduskunnan talousvaliokunta hyväksyi lainmuutosta koskevan koskevan mietinnön joulukuussa 2012.  

Lainmuutoksen tavoitteena on vähentää pikaluotoista aiheutuvia velkaongelmia. Käytännössä se poistanee ainakin osan pienistä ja lyhytaikaisista pikavipeistä ja lainoista kokonaan. Taloussuomi.fi seuraa asian etenemistä ja tarjoaa asiasta jatkossakin ajankohtaista tietoa.

Asiaa koskevia Taloussuomen artikkeleita:

Lakivaliokunnan lausunto

Hallituksen lakiesitys

Mitä tarkoittaa Todellinen vuosikorko?

Lisätietoja:

Lakivaliokunnan lausunto kokonaisuudessaan

Hallituksen esitys kokonaisuudessaan

 

Kommentoi sosiaalisessa mediassa