Varainsiirtoveron muutos 1.3.2013
Varainsiirtovero, joka maksetaan asunto-osaketta ostettaessa, nousee 1,6 prosentista 2,0 prosenttiin.
Samalla varainsiirtoveron peruste muuttuu. Jatkossa varainsiirtovero lasketaan asunto-osakkeen velattomasta hinnasta, kun vero on aiemmin laskettu myyntihinnasta. Perusteen muutos voi yli kaksinkertaistaa varainsiirtoveron määrän varsinkin uusissa asunnoissa.
Kiinteistön kauppahinnasta maksettava varainsiirtovero pysyy ennallaan 4,0 prosentissa.
Varainsiirtovero, yleistä
Varainsiirtovero on vero, jonka ostaja on velvollinen maksamaan osakkeen, muun arvopaperin tai kiinteistön luovutuksesta.
Pörssissä tehtävä arvopaperikauppa on vapautettu varainsiirtoverosta. Myös 18 - 39-vuotias ensiasunnon ostaja on pääsääntöisesti vapautettu varainsiirtoveron suorittamisesta.
Varainsiirtovero on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1997, jolloin se korvasi ns. leimaveron.
Arvopaperikaupassa varainsiirto on vuonna 2012 1,6 prosenttia ja kiinteistökaupassa 4,0 prosenttia kauppahinnasta.Koska asunto-osakkeen ostossa ei osteta kiinteistöä vaan tietyn asunnon omistamiseen oikeuttavat asunto-osakeyhtiön osakkeet, asunto-osakkeen osto on arvopaperikauppaa. Siksi siitä perittävä varainsiirtovero on pienempi kuin kiinteistön (esim. omakotitalon) ostosta perittävä varainsiirtovero.
Varainsiirtoveron muutos vuonna 2013
Asunto-osakkeen ostosta perittävä varainsiirtovero nousee 1,6 prosentista 2,0 prosenttiin maaliskuussa 2013.
Myös veron peruste muuttuu. Vuonna 2012 veroa on peritty 1,6 prosenttia kauppahinnasta. Vuonna 2013 veroa peritään 2,0 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta. Uusissa asunnoissa kauppahinta voi olla vain puolet velattomasta hinnasta. Siksi veron määrä voi nousta huomattavasti.
Asunto-osaketta ostettaessa ostaja maksaa myyjälle sovitun kauppahinnan. Lisäksi hän ottaa vastatakseen ostamansa asunnon osuuden asunto-osakeyhtiön yhteisestä velkamäärästä. Varsinkin uusissa rakennuksissa yhtiöllä on usein merkittävät rakentamisvelat. Tätä velkaosuutta peritään tyypillisesti kuukausittain ns. rahoitusvastikkeena jokaiselta asunto-osakkeen omistajalta. Rahoitusvastiketta maksaessaan asunnon omistaja maksaa pois omaa osuuttaan koko yhtiön velasta.
Esimerkki varainsiirtoveron muutoksesta:
Asunnon ostohinta (maksettavan rahan määrä) on 100 000 euroa ja asunto-osakeyhtiön veloista tähän asuntoon kohdistuva velkamäärä 120 000 euroa. Asunto-osakkeen velaton hinta on 100 000 + 120 000 euroa = 220 000 euroa.
- Vuonna 2012 varainsiirtoveron määrä on 100 000 euroa x 1,6 % = 1600 euroa.
- Lainmuutoksen jälkeen vuonna 2013 varainsiirtoveron määrä on 220 000 euroa x 2,0 % = 4400 euroa.
Varainsiirtoveron muutos, muistettavaa:
Isännöitsijäntodistuksesta selviää huoneiston osuus yhtiön velasta.
Jos talossa on juuri tehty remontti, varmista, että isännöitsijäntodistus on niin uusi, että se sisältää yhtiön mahdolliset uudet velat.
Jos lopullinen kauppakirja on tehty 1.3.2013 tai myöhemmin, sovelletaan uutta laskentatapaa. Hallintaoikeuden tai omistusoikeuden siirtohetki vaikuttaa asiaan vain uudiskohteissa.