Tulot ja menot19.06.2018 klo 14:15

Taksimuutos 2018 - Mitä minun pitää tietää?

Taksin käyttö on heinäkuun alun taksiuudistuksen jälkeen aivan erilaista kuin ennen. Mitä minun pitää tietää asiakkaana, ettei minua höynäytetä?

Taksimuutos

Mitä taksin käyttäjän pitää tietää taksimuutoksesta?

Jokaisen taksin käyttäjän on syytä tietää, että nyt taksikyydin hinnasta sovitaan etukäteen. Taksin pitää kertoa asiakkaalle hinta joko auton sivulasissa, nettisivulla tai suullisesti. Asiakkaan oikeus on hyväksyä tai hylätä hinta. Tai koko taksi, ja siirtyä hieromaan kauppaa seuraavan kanssa.

Takseilla ei tarvitse enää olla taksikylttiä katolla. Taksiluvan numero pitää kuitenkin näkyä sivulasissa, selkänojassa tai muualla. Niistä tunnistat virallisen taksin.

Takseilla ei ole enää toimipaikkoja. Jatkossa saat taksin entistä helpommin suoraan "lennosta". Kännykkäsovellus osaa ehdottaa lähintä taksia sinun sijaintisi perusteella. Taksi voi olla jo kulman takana tulossa sinua kohti, kun tilaat sen. Taksien määrä Helsingin keskustassa lisääntyy.

Taksin tilaus on jatkossa kuin torikauppa: kaupan ehdot sovitaan vapaasti etukäteen. 

Taksiuudistuksen jälkeen kannattanee toimia seuraavasti:

 1. Valitse tolpalta se taksi, joka sinua miellyttää. Jonon ensimmäistä ei tarvitse hyväksyä.
 2. Katso hinta auton lasista tai kysy kuskilta. Matkan hinta pitää kertoa asiakkaalle etukäteen. Jos hinta ei miellytä, kysy seuraavalta taksilta.
 3. Osa taksiyrityksistä kertoo hinnat nettisivuillaan tai kännykkäsovelluksessa. Sovelluksesta voit tilata lähimmän taksin.
 4. Ennen autoon istumista mieti vielä kerran:  onko auto ok, kuljettaja ok ja hinta ok? Sitten voit nauttia taksien vapaasta kilpailusta.

Taksiuudistus lyhyesti 

 • Taksin katolla ei tarvitse olla taksikylttiä.
 • Taksamittari ei ole pakollinen, jos taksimatkan hinta kerrotaan tai sovitaan etukäteen.
 • Uudistuksen jälkeen asiakkaalle pitää kertoa hinta ennen taksiin istumista.
 • Jonosta voi valita sen taksin, jonka haluaa.
 • Taksi voi olla vaikka mopoauto tai kuorma-auto.
 • Taksin hinta saattaa nousta, jos on sesonkiaika ja puutetta takseista.
 • Taksin hinta saattaa laskea, jos takseja on tarjolla paljon.
 • Hinta voi muuttua milloin tahansa, vaikka joka kyydillä.
 • Kysyntä määrää tarjonnan - haja-asutusalueilla tai aamuyöstä ei välttämättä aina saa taksia.
 • Takseilla ei enää uudistuksen jälkeen ole päivystysvelvoitetta tolpalla tai tietyllä alueella.
 • Taksin tilaustapoihin tulee muutoksia, paikannusta voidaan hyödyntää entistä paremmin.
 • Kuka tahansa voi hakea taksilupaa netissä kuinka monelle autolle tahansa.
 • Taksinkuljettajaksi pääsee, kun läpäisee tutkinnon.

Taksilaki muuttuu 1.7.2019

Taksilain muutos tulee voimaan heinäkuun alussa 2019. Uudistuksen jälkeen mikään ei ole taksien käytössä ennallaan.

Uudessa taksilaissa muuttuu kaikki. Perusperiaatteena on vapaa kilpailu ja säädösten poistuminen. Taksilupien määrää ei rajoiteta ja matkan hinta voi vaihdella vapaasti. Jokaisen matkan hinnasta sovitaan erikseen etukäteen.

Takseilla ei ole jatkossa omaa toimipaikkaa. Maaseudun taksit voivat halutessaan tulla yöllä keskustan ravintolan eteen ajamaan tuottavampia kyytejä. Pelkona on taksikato haja-asutusalueilla.

Taksiuudistuksen jälkeen taksilupaa voi hakea kuka tahansa Trafin nettipalvelussa. Jos hakija on oikeustoimikelpoinen, hyvämaineinen ja kykenee vastaamaan taloudellisista velvoitteistaan, hän todennäköisesti saa luvan. Jos hakija on yritys, sillä tulee olla pysyvä ja tosiasiallinen toimipaikka Suomessa. Yhdellä taksiluvalla voi ajaa kuinka monta autoa tahansa. Lupa ei ole autokohtainen kuten aiemmin.

Taksinkuljettajien on suoritettava tutkinto, mutta kurssivelvoitetta ei ole.

Taksia saa uudistuksen jälkeen ajaa lähes kaikilla muilla välineillä paitsi työkoneilla. Sallittuja takseja ovat henkilöauto, pakettiauto, kuorma-auto, kolmipyörä ja mopoauto.

Taksamittari on jatkossa pakollinen vain, jos matkan hintaa ei sovita etukäteen. Valtaosa matkojen hinnoista sovitaan jatkossa etukäteen.

Jokaisen taksiyrittäjän pitää ilmoittaa hinta tai hinnan määräytymisperusteet ennen matkan vahvistamista. Taksiluvan haltijan nimi ja yhteystiedot, lupatunnus ja yritystunnus pitää olla autossa asiakkaan nähtävänä.

Taksikyltti auton katolla ei ole uudistuksen jälkeen enää pakollinen. Kylttiä pitää kuitenkin käyttää, jos haluaa päivystää taksitolpalla tai käyttää taksikaistoja.

Taksin ei enää tarvitse palata tolpalle odottamaan uutta kyytiä. Lähimmän taksin saa jatkossa helpoiten kännykkäsovelluksesta tilaamalla. Näin sovellus hyödyntää tilaajan ja taksien paikkatietoa.

Jos taksi tilataan kännykkäsovelluksella tai soittamalla, matkan hinta pitää kertoa asiakkaalle jo tilausvaiheessa.

Taksiuudistuksessa asiakas on pomo, mutta vastuussa valinnastaan

Taksiuudistuksen jälkeen taksin tilaaminen on kaupankäyntiä. Jos tilaajalla on aikaa ja taitoa, taksin voi saada reilusti halvemmalla kuin aiemmassa taksisääntely-yhteiskunnassa. 

Jos voit vaihtaa taksimatkasi hiljaisempaan ajankohtaan, saat taksin todennäköisesti halvemmalla. Jos tilaat taksin kokonaan eri yritykseltä, voit säästää huomattavasti. Jos olet vakioasiakas, voit saada taksin aina kanta-asiakashintaan. Sinulla on taksimuutoksen jälkeen valinnanvapaus ja sopimisen vapaus.

Osaavilla taksin tilaajilla on käsissään voiton avaimet taksiuudistuksessa. Taksin tilaus on jatkossa kuin autokauppaa. Taitavin neuvottelija ja kovin tinkijä voittavat.

Mutta entä ne muut ihmiset? Miten käy peräkylän mummon kauppareissun tai mitkä ovat aamuyön juhlijan tinkaustaidot? Jos taksin tilaaja ei ole tarkkana, hän voi joutua maksamaan itsensä kipeäksi taksireissun jälkeen. Vapaa kilpailu on hyvä ja huono asia, niin myös taksimuutos. 

Muista asiakkaana ainakin yksi sääntö. Tarkista tai sovi hinta etukäteen. Ja muista: Suullinen sopimus kahdestaan kuskin kanssa ei takaa, että sopimus pitää, kun on maksun hetki.

Trafin taksiohje

Taksilaki

 

 

 

Kommentoi sosiaalisessa mediassa