Tulot ja menot30.08.2019 klo 14:33

Vuokra-asunnon remontista kannattaa sopia kirjallisesti - Muista nämä asiat

Vuokra-asunnon remontoimisessa voittavat sekä vuokralainen että vuokranantaja, sillä remontti parantaa asumismukavuutta ja nostaa asunnon arvoa. Onnistuneen lopputuloksen kannalta on kuitenkin tärkeää, että osapuolet keskustelevat ja sopivat remontista yhdessä.

Katso oppaastamme vuokra-asunnon remontoimisen tärkeimmät pelisäännöt. Lisäksi kerromme, kuinka vuokranantaja voi rahoittaa asunnon kunnossapitoon liittyvät isommat remontit.

Remontointi

Milloin remonttiin tarvitaan vuokranantajan lupa?

Asunnon tavanomainen kuluminen ei ole vuokralaisen vastuulla, joten esimerkiksi seiniin voi porata kohtuullisen määrän pieniä reikiä peilien tai taulujen ripustamista varten ilman vuokranantajan lupaa. Vuokralaisen ei myöskään tarvitse peittää reikiä muuttaessaan pois.

Vuokranantajan lupa remonttiin tarvitaan kuitenkin aina, kun kyse on nk. muutos- ja korjaustöistä. Tällaisiksi lasketaan esimerkiksi:

  • seinien maalaaminen
  • tapetoiminen
  • kiinteiden kalusteiden vaihtaminen.

Ennen remonttia on hyvä tehdä kirjallinen sopimus kaikista asuntoon tehtävistä uudistuksista. Sopimuksesta tulisi ilmetä ainakin seuraavat kolme asiaa:

1. Mitä remontoidaan ja kuinka laajasti?

Remonttisopimuksessa on hyvä eritellä tarkasti se, mihin osaan asuntoa remontti kohdistuu, sekä se, kuinka laajasta remontista on kyse. Näin sekä vuokranantajan että vuokralaisen odotukset remontin lopputuloksesta ovat samanlaiset.

Remontin toimenpiteiden yksilöinti on tärkeää myös siksi, että joskus vuokranantaja voi joutua hankkimaan taloyhtiöltä luvan remonttia varten. Lupa täytyy hankkia esimerkiksi silloin, kun keittiöremontin yhteydessä joudutaan purkamaan asunnon seinärakenteita.

2. Kuka remontin maksaa?

Maksaako remontin vuokralainen vai vuokranantaja ? vai jaetaanko kulut tasan? Lähtökohtaisesti vuokranantaja vastaa kaikista asunnon toimimisen kannalta välttämättömistä remonttitarpeista. Yleensä nämä liittyvät asunnon kulumiseen, jolle ovat alttiita esimerkiksi kylpyhuoneen vesikalusteet ja keittiön kaapistot.

Asumismukavuutta lisäävien sisustusremonttien suhteen vuokranantajalla ei ole velvollisuutta maksaa remonttikustannuksia. Moni vuokranantaja saattaa kuitenkin olla valmis maksamaan ainakin osan materiaalihankinnoista, jos remontin voi katsoa nostavan asunnon arvoa. Tällöin on usein tapana, että vuokralainen osallistuu kuluihin tekemällä osan remonttitöistä itse ? osaamisensa mukaan.

3. Asuminen ja vuokranalennus remontin aikana

Vuokranantajan pitää myöntää vuokralaiselle vuokranalennusta, jos remontti vaikuttaa asunnon käyttökuntoon. Oikeus vuokranalennukseen kuitenkin poistuu, jos asunnon asumiskelvottomuus johtuu vuokralaisen omasta toiminnasta.

Vuokralainen on oikeutettu täyteen vapautukseen vuokranmaksusta silloin, kun asunnossa ei voi lainkaan asua remontin aikana. Asumismukavuutta häiritsevien remonttien kohdalla on puolestaan tapana alentaa vuokraa remontin ajalta. Yleensä vuokranantaja ja vuokralainen sopivat hyvityksen suuruudesta yhdessä, mutta apua voi kysyä esimerkiksi Vuokralaiset ry:ltä, mikäli osapuolet eivät löydä asiassa yhteistä säveltä.

Kuinka remontin voi rahoittaa?

Kalleimmat asunnon kunnossapitoon liittyvät remontit lankeavat usein vuokranantajan maksettaviksi. Tällainen on esimerkiksi kylpyhuoneremontti, jonka hinta nousee tyypillisesti tuhansiin euroihin

Erityisesti äkilliset remontit täytyy monesti rahoittaa lainarahalla. Kodin remontteja varten on kolme yleistä lainatuotetta:

  • Osamaksu on varteenotettava vaihtoehto silloin, kun remonttiyritys tekee yhteistyötä jonkun pankin tai rahoituslaitoksen kanssa. Osamaksu on helppo joskaan ei aina halvin ratkaisu, sillä korko riippuu rahoituslaitoksesta.
  • Vakuudellinen kulutusluotto haetaan yleensä kivijalkapankista. Vakuudellisen lainan saaminen edellyttää, että asunnossa tai muussa omaisuudessa on käyttämätöntä vakuusarvoa. Vakuuden ansiosta lainan korko on kuitenkin usein hyvin kilpailukykyinen, yleensä noin 5?6 prosenttia.
  • Vakuudeton kulutusluotto on helposti saatavilla netin lainapalveluilla, minkä vuoksi niiden suosio on noussut roimasti viime vuosina. Vakuudettomia luottoja myöntävät pankit ja rahoituslaitokset, ja luottojen korkotasoon voi tutustua esimerkiksi lukemalla laina-arvosteluita. Kilpailukykyistä lainaa keittiöremonttiin tarjoaa esimerkiksi Bank Norwegian.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa