Tulot ja menot30.12.2015 klo 09:01

Laskutuspalvelu - Laskuta ilman omaa yritystä

Muusikoille, freelancereille ja monille muille on tuttu ongelma, että heidän pitäisi tehdä lasku tehdystä työstä. Laskutus ei kuitenkaan onnistu, jos ole omaa yritystä. Usein keikan saanti on kiinni siitä, voiko sovitun summan laskuttaa laskuna. Palkanmaksu on usein työn tilaajan mielestä liian byrokraattinen ja työläs tapa kertaluonteisen maksun maksamiseen.

Nykyisin ongelmaan on olemassa fiksu ratkaisu. On olemassa laskutuspalvelu, joka laskuttaa työn tilaajaa puolestasi ja maksaa korvauksen sinulle palkkana. Yritys hoitaa eläkemaksut ja kaiken palkanmaksun liittyvän byrokratian kohtuulliseen hintaan. Asia tuntuu jopa liian hyvältä ollakseen totta. Siksi esittelemme seuraavassa Ukko.fi-laskutuspalvelun tarkemmin.

Laskutuspalvelu muusikoille

Lasku vai palkka, laskutuspalvelun ydinajatus?

Kaikki yrittäjämäisesti toimivat ihmiset eivät halua perustaa omaa yritystä. Lainsäädännön mukaan vain yritys voi laskuttaa toista yritystä tai yksityistä henkilöä. Yksityishenkilö voi saada tuloja vain palkkana tai siihen verrattavana työkorvauksena.

Koska palkanmaksu edellyttää palkan maksajalta eläkemaksun, sotumaksun, tapaturmavakuutuksen ym. maksamista, työn tilaava yritys ei usein ole halukas maksamaan kertaluonteista työsuoritusta palkkana. Palkanmaksu kaikkine työnantajavelvoitteineen on Suomessa yksinkertaisesti liian työlästä ja byrokraattista. Siksi tilaaja valitsee mieluummin työn tekijäksi henkilön, jolla on oma yritys ja joka voi siksi lähettää tehdystä työstä laskun. Ilman yritystä toimivat freelancerit, muusikot, kääntäjät ym. jäävätkin usein ilman työtilausta vain siksi, ettei heillä ole omaa yritystä.

Oman yrityksen perustaminen ei ole kallista eikä kovin vaikeaakaan, mutta yrityksen ylläpito vaatii jatkuvaa kirjanpitotyötä ja taloushallinnon osaamista. Siksi monet eivät halua ymmärrettävästi perustaa omaa yritystä.

Suuri osa muusikoista, kääntäjistä ja siivoojista on päätyönsä perusteella jo jonkin yrityksen palkkalistoilla. Oman yrityksen pyörittäminen päätyön lisäksi tehtäviä satunnaisia keikkatöitä varten ei ole välttämättä järkevää. Näissä tapauksissa hyvä laskutuspalvelu voi olla hyvä valinta.

Ukko.fi -laskutuspalvelun toiminta

Ukko.fi-laskutuspalvelun ydinajatus on lähettää työn tilaajalle siisti ja selkeä lasku, mutta maksaa nettosumma työn tekijälle palkkana. Ukko.fi on tavallaan oman yrityksen, vuokratyöfirman ja tilitoimiston sekoitus.

Työnjako on seuraava:

 • Työn tekijä sopii tilaajan kanssa työstä ja laskun loppusummasta
 • Työn tekijä toimittaa laskutustiedot ukko.fi-palvelulle
 • Ukko.fi lähettää laskun työn tilaajalle, vähentää loppusummasta lakisääteiset maksut ja oman palkkionsa ja tilittää loppusumman palkkana työn tekijän pankkitilille.
 • Laskutuspalvelun palkkio on 5 % laskujen arvonlisäverottomasta loppusummasta, minimissään 15 euroa. Palkkio laskutetaan vasta palkan nostamisen yhteydessä.
 • Laskujen lähetys on ilmaista riippumatta niiden koosta tai määrästä. Monen pienen laskun palkan voi nostaa samalla kertaa. Näin voi välttyä em. mimimiveloitukselta (5 % 300 euron laskusummasta on 15 euroa).

Juridisesti työn tekijä on työsuhteessa laskutuspalveluyritykseen. Siksi hänen ei tarvitse tehdä kirjanpitoa tai yrityksen veroilmoitusta eikä maksaa Yel-eläkevakuutusta yms. Työn tilaaja ei joudu tekemään palkanlaskentaa tai työnantajailmoituksia, vaan maksaa pelkästään sovitun laskun.

Työn tekijälle kertyy normaali Tyel-eläke hänen laskutuspalveluyritykseltä saamansa palkan perusteella. Hän voi olla samanaikaisesti päätyössä jollakin muulla työnantajalla tai olla eläkeläinen.

Toimii myös bändille ja keikkaporukalle

Laskutuspalvelu voi jakaa kokonaisveloituksen myös usealle työntekijälle ja maksaa jokaisen pankkitilille oikean henkilökohtaisen palkkaosuuden.

Soittokeikan tilaava yritys ei varmasti ole halukas maksamaan palkkaa erikseen jokaiselle bändin jäsenelle. Laskutuspalvelun ansiosta keikan tilaaja saa yhden selkeän laskun. Laskutuspalvelua hoitava yritys maksaa palkan erikseen jokaisen jäsenen pankkitilille. Palkasta vähennetään lakisääteiset maksut ja laskutusyrityksen oma palvelumaksu.

Jokaiselle palkan saajalle kertyy työeläkettä normaalin työsuhteen tapaan. Juridisesti jokainen yhtyeen tai remonttiporukan jäsen on palkkasuhteessa laskutuspalveluyritykseen.

Laskutuspalvelu sopii lähes kaikille

Lyhyesti sanottuna laskutuspalvelu on hyvä valinta kaikille, jotka tekevät lyhytaikaisia töitä, joista pitäisi lähettää lasku. Näistä työntekijöistä käytetään joskus termiä kevytyrittäjä. Tyypillisiä työntekijäryhmiä ovat mm.

 • siivooja
 • kääntäjä
 • muusikko ja bändit
 • valokuvaaja
 • taiteilija
 • rakennusmies
 • remonttiporukka
 • freelancer
 • konsultti
 • kouluttaja
 • eläkeläinen

On tärkeää huomata, että valtaosa internetissä toimivista laskutuspalveluista ei täytä tässä artikkeissa mainittuja vaatimuksia. Useimmat netin laskutuspalvelut lähettävät kyllä laskun, mutta edellyttävät, että maksun saajalla on oma yritys. Nämä laskutuspalvelut korvaavat vain omalla tietokoneella olevan laskutusohjelman, eivät ratkaise juridisia ongelmia. Niistä, siis valtaosasta laskutuspalveluja, ei saa useinkaan mitään lisäarvoa.

Miten valita oikea laskutuspalvelu?

Kun valitset laskutuspalvelua eikä sinulla ole omaa yritystä eli haluat saada maksun palkkana, varmista ennen laskutuspalvelun valintaa, että

 • Laskutuspalveluyritys maksaa laskutettavan summan sinulle palkkana
 • Laskutuspalveluyritys hoitaa kaikki lakisääteiset palkanmaksuun liittyvät ilmoitukset ja maksut
 • Laskutuspalveluyritys hoitaa Tyel-eläkevakuutusmaksusi
 • Yrityksen palkkio on kohtuullinen (huomioi suuret lakisääteiset maksut, joille palkan maksaja ei voi mitään)
 • Työn tilaaja saa siistin ja selkeän laskun
 • Laskutuspalvelu pystyy lähettämään laskun tarvittaessa myös e-laskuna tai sähköpostilaskuna
 • Laskutuspalvelu jakaa maksun työporukan henkilökohtaisiksi palkoiksi halutulla tavalla

Pienestä työstä ehdotetaan usein pimeää maksua liiallisen byrokratian takia. Olisiko hyvä laskutuspalvelu fiksumpi valinta?

Kommentoi sosiaalisessa mediassa