Tulot ja menot04.05.2018 klo 11:12

Yrityksen perustaminen - Mikä yleensä menee pieleen

Olet ehkä kaverisi kanssa saanut loistavan idean mukavan baarin perustamisesta. Sellaisen, missä myydään vain hyvää olutta ja baarimikko on aina ystävällinen. Onhan se turhauttavaa tilata jurolta murisijalta sitä keskikeppanaa. Asiakkaita nyt varmasti löytyy. Kuka ei haluaisi juoda laadukkaita oluita ystävällisessä seurassa, kaupungin parhailla pelipaikoilla?

Yrityksen perustaminen

Onneksi tällaiset ideat yleensä hautautuvat muiden hyvien ideoiden joukkoon, eivätkä ne enää aamun kankkusessa tunnu niin loistavilta.

Baarin perustaminen on idea, joka jokaisella nuorella herrasmiehellä ja suurimmalla osalla naisistakin on jossain vaiheessa ollut. Tässä blogitekstissä kerron miksi se on älyttömän huono idea. Ja mitkä ovat sellaisia huonoja ideoita joita ihmiset lähtevät toteuttamaan.

Yrityksen perustaminen on teknisesti aika suoraviivasta, ja siihen löytyy ihan tarpeeksi hyvät ohjeet esimerkiksi täältä: Yrityksen perustaminen - Bisnes.fi. Ei siis puututa yksityiskohtiin, vaan maalataan tällä kertaa laajemmalla pensselillä. Eli asiat jotka voivat yrityksen perustamisessa mennä pieleen, olkaa hyvät:

1. Yritysideasi on hölmö

Jos yritysideasi on tyhmä, ovat menestymisen mahdollisuudet hyvin pienet. (Eivät kuitenkaan täysin olemattomat: 10 hölmöä bisnesideaa, jotka tekivät keksijästään rikkaan)

Hölmön bisnesidean tunnistaa yleensä siitä, että jokainen ihminen jolle kerrot siitä, kertoo sen olevan tyhmä. Aika suuri osa ideoista, joita muut kehuvat ovat silti aika hölmöjä. Jos joku kehuu bisnesideaasi, kysy häneltä kuinka paljon hän olisi valmis maksamaan tuotteesta tai palvelusta. Hinnan kuultuasi kysy, voidaanko palvelusta tai tuotteesta tehdä siis ennakotilaus. Jos kaverisi rupeaa empimään, on ideasi luultavasti hölmö.

2. Yritykselläsi ei ole kilpailuetua

Kilpailuetu tarkoittaa sitä asiaa, minkä yrityksesi tekee kilpailijoita paremmin. Tämä voi tietysti olla muita laadukkaampi tuote, mutta myös esimerkiksi kilpailijoita tehokkaammin tehty markkinointi tai vaikkapa se, että työntekijöistä pidetään paremmin huolta kuin missään muualla. Kilpailuetuja voi olla myös useita.

Facebookin kilpailueduiksi voidaan laskea tällä hetkellä seuraavat asiat

  • Facebook tietää kaiken mahdollisen palvelunsa käyttäjistä
  • Facebookin mainosjärjestelmä tuottaa äärimmäisen tehokkaita tuloksia
  • Facebook saa houkuteltua maailman fiksuimmat työntekijät itselleen

Jos yritykselläsi ei ole mitään selkeää kilpailuetua, tulee yrityksesi todennäköisesti epäonnistumaan.

3. Yrityksesi rahat loppuvat kesken

Tämä kolmoskohta sisältää paljon enemmän asiaa kuin otsikosta voisi päätellä. Yritysten ensimmäiset vuodet ovat aikamoista tuskaa. Asiakkaat eivät tiedä kuka olet tai mitä tarjoat. Jokainen myynti on työn ja tuskan takana. Vaikka ideasi olisi täydellinen ja toteutus maailmanluokkaa, voi kasvun käynnistymisessä kestää vuosia. Samaan aikaan pitäisi kuitenkin elättää perhettä ja maksaa asuntolainaa. Aloittavilla yrittäjillä on lähes poikkeuksetta liian optimistinen kuva yritystoiminnasta.

Tehdessäsi liiketoimintalaskelmia ja suunnitellessasi yrityksen ensimmäisen vuoden budjettia, pitäisi lähteä aina siitä, että kaikki mahdolliset asiat menevät pieleen. Sinun pitää tietää kuinka paljon palkkaa tarvitset ja mitä sen saaminen vaatii.

Se laadukkaisiin pienpanimo-oluisiin erikoistunut kuppila voi oikeasti olla toimiva konsepti. Mutta sen liiketoiminnan kääntyminen voitolliseksi voi viedä helposti pari vuotta aikaa. Markkinointi, kanta-asiakkaiden kerryttäminen, toimitussopimusten luominen jne. vievät oman aikansa. Ja tämän ajan yli pitäisi selvitä ilman yritystoiminnasta nostettavia tuloja.

Budjetoi liiketoimintasi sen mukaisesti, että kaikki mahdollinen menee pieleen.

4. Perustat yrityksen kavereidesi kanssa

Firman perustaminen kavereiden tai perheenjäsenten kanssa on aina huono idea. Se tekee päätöksenteosta huomattavan vaikeaa. Lisäksi menetät yrityksen kaatuessa usein bisneksen lisäksi ystäväsi. Olet varmasti työurallasi joutunut työskentelemään ikävien ihmisten kanssa. Onneksi silloin voit valittaa heistä ystävillesi ja puolisollesi. Mutta mitäs sitten, kun ikäviä päätöksiä tekevä henkilö onkin paras kaverisi.

Jos päädyt perustamaan yrityksen ystäväsi kanssa, jakakaa omistusosuus siten, että toisella on lopullinen päätösvalta. Näin molemmat tietävät, että vastakkaisten mielipiteiden aikana asioilla on aina ratkaisu. Tämä vähentää riitojen mahdollisuutta jo etukäteen.

5. Unohdat allekirjoittaa osakassopimuksen yhtiökumppanisi kanssa

Neloskohdasta huolimatta päädyt perustamaan yrityksen parhaan ystäväsi kanssa. Valitettavasti ystäväsi sairastuu ja joutuu lepäämään puoli vuotta. Tänä aikana saat hankittua isoja asiakkaita ja tilinpäätös näyttää 50 000 euroa voittoa. Ystäväsi kyselee hänelle kuuluvaa puolikasta rahasummasta. Jos osakassopimusta ei ole olemassa, kuuluu tämä osuus hänelle. Tällaisessa tilanteessa syntyy helposti "hieman" erimielisyyksiä.

Osakassopimuksessa sovitaan juuri tällaisista asioista. Eli siitä, millaiset roolit yrityksen omistajilla on, kuinka pitkään yrityksessä pitää työskennellä, millä perusteilla rahat jaetaan ja palkat maksetaan. Lisäksi olisi hyvä sopia, millaisilla ehdoilla yrityksen osakkeita saa myydä eteenpäin ja se, mitä avioerossa yrityksen osakkeille tapahtuu. Yritystoiminnan luonne muuttuu kovasti, kun omistajien joukkoon liittyy parhaan ystävän vihainen ex-vaimo.

Tee osakassopimus ja vältä riidat.

6. Et osaa myydä ja markkinoida

Yritystoiminta on kannattavaa kun saat aikaan myyntiä oikeaan hintaan. Jos et osaa myydä ja markkinoida, et saa asiakkaita. Yrityksesi menee konkurssiin.

Myynti on yrittäjän tärkein taito.

Käytännössä koko yrityksesi liiketoiminta perustuu seuraavaan kaavaan: Myynti x Myydyn tuotteen hinta. Kuka tahansa menestyy yrittäjänä, jos hän osaa myydä ja hinnoitella tuotteensa oikein. Myynti ja markkinointi ei onneksi ole vaikeaa. Sinun pitää vain tietää mikä ongelma asiakkaallasi on ja tarjota tähän ratkaisu kielellä jota hän ymmärtää. Jokainen potentiaalinen asiakas ei tietenkään osta, joten työtä ja toistoja on kovasti edessä. Mutta sitähän yrittäjyys on.

Onnea matkaan!

Ps. Jos rupesi pelottamaan, niin tutustu kevytyrittäjyyteen. Se on riskittömämpi tapa testata omaa liikeideaa.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa